Stel je vraag over werk en inkomen

Bijzondere ontmoetingen in Sarajevo

Vakbondswerk is zowel nationaal als internationaal belangrijk. Niet alleen vakbonden in Nederland strijden voor betere arbeidsvoorwaarden, maar ook vakbonden uit de rest van de wereld. Internationaal worden dezelfde doelen nagestreefd en die worden op verschillende manieren gerealiseerd. Daarom is het goed om ervaringen met elkaar te delen en van elkaar te leren. Een verhaal van een van onze kaderleden Kirsten Westerhoven.

Op naar Sarajevo

Als actief kaderlid bij ABN AMRO voor CNV Vakmensen werd ik uitgenodigd om af te reizen naar Sarajevo om daar met vakbonden uit verschillende landen te praten. Een belangrijke voorwaarde om deel te nemen aan de reis is dat je de Engelse taal spreekt. Dat vond ik zelf nog wel een dingetje, totdat ik mij bedacht dat ook de rest van de aanwezigen niet vlekkeloos Engels zouden spreken. Het is niet ons moerstaal, dus dat Engels moest wel lukken.

21 november was het zover. Met een schoolreisgevoel reisde ik af naar Schiphol. Daar verzamelden we met alle afgevaardigden uit Nederland. Eenmaal (bijna) compleet, passeren wij de douane en reizen we via Zagreb met een klein propellervliegtuig naar Sarajevo.

Bijzondere ontmoetingen

Deze reis is zo bijzonder door de vele ontmoetingen. We ontmoeten namelijk andere kaderleden, vakbondsbestuurders uit diverse regionen uit Europa; Spanje, Macedonië, Servië, Bosnië – Herzegovina en Nederland. Na aankomst in het hotel starten we met het diner. Hier ontmoeten we alle collega’s uit de andere landen die ook allemaal aanwezig zullen zijn bij het seminar de komende dagen.

CAO onderhandelingen oftewel Collective Agreement

Op 22 november start het echte werk. Bestuurders Sandra Hendriks (CNV) en Ike Wiersinga (CNV) starten het seminar met een presentatie over onderhandelingen in Nederland. Centraal staat point of view van werknemers: Waarom vindt iemand leren belangrijk of juist meer salaris? Als je van je huidige salaris je vaste lasten kunt betalen, wat is nog meer belangrijk? Opleidingsbudget of vakantiedagen? Wat is meer salaris? Moet je denken in procenten of bedragen. Wat is duur? De presentatie ging over in een brainstorm. Tijdens het brainstormen in groepen, zowel fictief werkgever als werknemer, komen we tot de conclusie dat er best verschillen zijn tussen de bedrijven, landen en werknemers.

Er is vandaag een gastpreker, namelijk dhr. Jan Jaap Krijtenburg van Nationale Nederlanden. Zij hebben het met de bonden en kaderleden aangedurfd om in een open dialoog, met betrokkenheid en input van duizenden medewerkers, te komen tot een cao voor de nieuwe onderneming, die ontstond door de splitsing van ING en Nationale Nederlanden. Het is een zeer geanimeerde spreker die ons heeft meegenomen in dit traject. Het vergt vertrouwen en duidelijkheid van beide kanten om te komen tot een cao voor een nieuwe onderneming.

Ledenwerving

21 november staat in het teken van de presentatie van BOFOS, de vakbond in Servië, Macedonie en
Bosnië- Herzegovina. Deze presentatie is gebasseerd op ledenwerving. Wat is voor de leden belangrijk, roepen wij, of vragen wij?
In de brainstormsessies gaan we in 3 groepen uit elkaar om te proberen tot een campagne te komen die voor elk land inzetbaar is.

Ook hebben we een gastspreker vanuit een andere invalshoek: Dhr. Bjørn van Heusden.
Bjørn is werkzaam bij WOW, World organization of workers.
Zij hebben als visie dat conflicten tussen werkgever en werknemer opgelost kunnen worden door de dialoog aan te gaan. Internationale samenwerking tussen vakbonden, en hierdoor zorgen voor betere omstandigheden van werkenden in de dienstverlening wereldwijd.

De terugreis

Op 24 november is het alweer tijd om afscheid te nemen van nieuwe vrienden, en tot ziens te zeggen tussen bekenden. Voordat we gaan lopen we toch nog even, nou ja even… naar een uitzichtpunt in Sarajevo. Heel mooi om de stad van bovenaf te bekijken. Het is best een steile klim die de moeite zeker waard is. 

Sarajevo:

Sarajevo bestaat uit verschillende gebieden waar het oude centrum echt oud is. Een beetje kerstmarkt of Efteling idee met kleine huisjes/ winkeltjes in een autovrije gedeelte.
Het grotere centrum heeft ook de grotere (duurdere) en overdekte winkels.
Dan is er nog een nieuw deel, met de torenflats van grote bedrijven en hierna het deel waar ook mensen wonen. Helaas is het hoe verder je uit het oude centrum komt, ook zichtbaar dat er een oorlog is geweest. De mensen hebben de kogelgaten en kanonsgaten in de huizen bedekt met een oranje laag.

Wat een vriendelijke mensen en wat raar om daar te lopen terwijl je weet dat de Olympische Spelen er zijn geweest in 1984 en dat er oorlog heeft gewoed tussen 1992 en 1995. De mensen staan voor je open, en gaan graag het gesprek aan. Laat je niet leiden door het norse uiterlijk, ze zijn behulpzaam en vertellen graag over hun prachtige stad of winkel, net waar je op dat moment het gesprek over begint.
Het oorlogsverleden is zeker aanwezig, voor mijn gevoel willen de mensen graag vooruit, en liever niet denken aan die zwarte perioden.

Het eten, ook niet onbelangrijk, is in een woord geweldig. Wij hebben ook het geluk gehad, ook weer doordat mensen vragen stellen, om terecht te komen bij het oudste bakkertje van Sarajevo. Dit was ook een van de weinige winkels waar je niet in euro’s kun betalen.

Mijn afdronk

Vakbondswerk is zowel nationaal en internationaal belangrijk. Ervoor zorgen dat werkenden aan het werk zijn in goede omstandigheden. Het was een geweldige ervaring. Ik ben geïnspireerd, het was leerzaam en ik heb leuke mensen ontmoet, ik vond het een aanrader en een heel bijzondere ervaring.