Stel je vraag over werk en inkomen

Performance Management: jezelf blijven ontwikkelen op kosten van de zaak

We hebben weer een verse blog voor je over de nieuwe ABN AMRO cao! Vorige keer stonden we al stil bij het Performance Management systeem dat op de schop gaat, deze week gaan we daar iets dieper op in. De ‘Together and Better methode’ moet ervoor zorgen dat jij je als werknemer optimaal ontwikkelt. We kunnen niet genoeg benadrukken dat de mogelijkheden die ABN AMRO je hiervoor geeft heel divers en ruim zijn, zeker in vergelijking met andere bedrijven. Maak hier dus gebruik van!

We beginnen bij het begin. Aan het begin van het nieuwe jaar stel je zelf je doelen op. Die doelen moeten passen in de thema’s:

  • Ontwikkeling
  • Gedrag
  • Resultaten
  • Vitaliteit

De eerste drie kende je al, de vierde (vitaliteit) is nieuw.

Ontwikkeling

Het ontwikkelingsplan dat je vanaf nu jaarlijks gaat maken heeft drie poten:

  1. Je ontwikkeling binnen de bank in je huidige functie;
  2. Je ontwikkeling binnen de bank in mogelijke andere functies;
  3. Je loopbaan buiten de bank.

Dit klinkt nogal abstract, dus help jezelf een handje door deze doelen zo concreet mogelijk te formuleren. Denk bijvoorbeeld aan cursussen om je te ontwikkelen in je huidige functie, het starten van een oriëntatietraject om meer te weten te komen over andere functies binnen het bedrijf of een gesprek met een loopbaancoach om na te denken over je leven na ABN AMRO.

Denk vooral goed na over je investering in de derde pijler! Realiseer je dat de arbeidsmarkt continu in beweging is en dat het belangrijk is om in jezelf te blijven investeren. Want; wat doe je als je plotseling zonder werk zit? Je komt een stuk makkelijker opnieuw aan de bak als je hier op voorbereid bent.

Gedrag

Deze pijler uit het PM-systeem ken je al. Hier verandert weinig aan met de nieuwe cao: de nadruk blijft liggen op je sociale ontwikkeling. Denk daarbij aan het verbeteren van vaardigheden als samenwerken en het leveren van feedback, een belangrijk nieuw onderdeel in de beoordelingsmethode.

Resultaten

In het verleden gaf je leidinggevende hierin vaak een voorzet. Binnen het nieuwe systeem is het de bedoeling dat jij ook zelf initiatief toont bij het opstellen van je targets. Probeer je doelen hierbij uitdagend maar wel realistisch te formuleren. Duizenden hypotheken verkopen is leuk, maar dat gaat je natuurlijk nooit lukken.

Vitaliteit

Deze pijler kende je nog niet. In de nieuwe cao wordt hier namelijk voor het eerst meer aandacht aan besteed. ABN AMRO heeft hier natuurlijk zelf ook belang bij; vitale werknemers zijn minder vaak ziek, hebben meer plezier in hun werk en zijn dus productiever. Het is daarom belangrijk dat je gebruik maakt van de ruimte die de bank je op dit onderwerp biedt. Als je agenda iedere dag stampvol is, dan is het bijvoorbeeld geen slecht idee om eens na te denken over een cursus mindfulness. Want waarom niet? ABN AMRO biedt je die mogelijkheid! Dagelijks een frisse neus halen in de pauze of na het werken niet meer je e-mail checken kan ook wonderen doen.

Bijstellen

Houd altijd in je achterhoofd dat gestelde doelen niet heilig zijn. Je kunt ze tussentijds bijstellen. Soms kun je zelfs niet anders. Ga maar na: als de hypotheekmarkt instort, haal jij je target niet meer, buiten je schuld om. Zorg dus dat je op gezette tijden je doelen evalueert en bijstelt wanneer nodig.

In de volgende blog krijg je van ons tips om je opleidingsbudget optimaal in te zetten.