Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen
ABN AMRO komt met beter loonbod voor nieuwe cao

Binnen een week nadat de leden van drie vakbonden het cao-eindbod van ABN AMRO verwierpen, is de bank alsnog met een beter loonbod over de brug gekomen. “Het helpt dus als werknemers met elkaar een krachtig signaal afgeven”, zegt onderhandelaar Sandra Hendriks van CNV Vakmensen, die afgelopen dagen opnieuw met ABN AMRO heeft onderhandeld. “Er ligt nu een goed verhaal, waar meer waardering uit blijkt voor de werknemers.”

De cao bij ABN AMRO geldt voor zo’n 18.000 werknemers. De onderhandelingen strandden in december op een eindbod van de bank. “Dat gaf een katerig gevoel”, zegt Hendriks. “We waren het eens over veel vernieuwingsafspraken, maar het loonbod was gewoon te laag.”

Loon

De bank heeft er nu alsnog een schep bij gedaan. In een tweejarige cao gaan de lonen met in totaal 4% omhoog (2% per 1 januari 2018 en nog eens 2% per 1 januari 2019). Verder krijgen de werknemers deze maand een eenmalige uitkering van 1.000 euro en wordt de variabele prestatiebeloning dit jaar omgezet in een jaarlijkse vaste uitkering.

Loopbaan en scholing

Over andere afspraken waren de cao-partijen het in december al eens geworden. Zo komt er nog meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid. “De werknemers worden met een campagne gestimuleerd om op een actieve manier met hun loopbaan bezig te zijn”, zegt Hendriks. “Ze krijgen ook meer geld en tijd voor scholing en ontwikkeling.” Concreet gaat het persoonlijk opleidingsbudget per jaar omhoog van 750 naar 1.000 euro en komen er twee ontwikkelingsdagen.

Geboorteverlof en generatieverlof

In de nieuwe cao zijn ook afspraken gemaakt over verlof. Partners krijgen twee weken ‘geboorteverlof’, vooruitlopend op een nieuwe wettelijke regeling. De bestaande afspraken over generatieverlof worden verbeterd: voortaan kunnen werknemers elke vijf jaar (was zes jaar) gebruikmaken van de mogelijkheid om drie maanden verlof op te nemen, dat voor 40% wordt doorbetaald.

Leden en werknemers van ABN AMRO

 Het cao-resultaat wordt de komende weken opnieuw voorgelegd aan de leden. Overige medewerkers van de bank wordt om hun mening gevraagd. De stemmen van leden zullen doorslaggevend zijn.

Hou Je Achterban in de gaten om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Onderstaand vind je de infographic met de belangrijkste afspraken uit het cao-overleg.