Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Update periodiek overleg Achmea

Tijdens het laatste periodiek overleg met Achmea hebben wij het gehad over het strategisch HR-plan en over het proces van de komende onderhandelingen zowel over pensioen als over de cao.

Strategisch HR-plan: jij doet ertoe als Achmea-medewerker

Elly Ploumen, HR-directeur heeft in het periodiek overleg een uitleg gegeven over het strategish HR-plan. Zij heeft het volgende verteld:” Of je nu vast of flexibel bij Achmea werkt Achmea wil uitstralen dat jij ertoe doet. Daartoe wil Achmea afspraken maken om talent te behouden. Daarvoor is ontwikkelen van je talent en vakmanschap nodig. Ook wordt er gewerkt aan je inzetbaarheid en vitaliteit. En iedereen telt dan mee. Voor leidinggevenden betekent dat meer coachen en ruimte geven aan jou. Het betekent meer samenwerken over de keten heen.”

Proces pensioen-onderhandelingen

Eind van dit jaar loopt het pensioencontract af. We moeten dan een nieuwe afspraak hebben. Maar uiterlijk 1 januari 2026 (en misschien al 1 januari 2024) moet er een pensioenregeling zijn op basis van het Haagse pensioenakkoord. Dat laatste kan niet eerder, omdat er nog aan wetgeving gewerkt wordt. Daarom hebben wij een proces afgesproken met verschillende sporen.

Het 1e spoor gaat over de pensioenregeling per 1 januari 2022 voor het jaar 2022 en 2023. Een technische werkgroep is nu aan het uitzoeken wat mogelijk is om met behoud van de huidige regeling het goedkoper te doen.

Het 2e spoor gaat over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel per 1 januari 2024 (op zijn vroegst en afhankelijk van wetgeving, wellicht later). Deze overgang kost over het algemeen 1,5 jaar. Dus daar zal al snel mee gestart worden.

Proces cao

Ter voorbereiding op de cao-onderhandelingen zullen Achmea, CNV Vakmensen en de andere vakorganisaties met elkaar een enquete maken voor alle medewerkers. Iedereen kan dat invullen. Daarna zal er via focusgroepen met medewerkers in gesprek worden gegaan. Daarnaast zal CNV Vakmensen ook de eigen leden om input vragen door middel van een eigen enquete. Al die input wordt meegenomen tijdens de cao-onderhandelingen. Alle voorbereiding vindt voor en gedurende de zomer plaats. Na de zomer zullen dan de daadwerkelijke onderhandelingen plaatsvinden. Aan het einde van de onderhandelingen zullen wij vanzelfsprekend jou en andere CNV-leden om oordeel over het resultaat vragen via een stemming.

Nog vragen en/of opmerkingen?

Vanzelfsprekend houden wij jou op de hoogte over alle onderhandelingen. Laat jouw vraag of opmerking hieronder achter in een reactie. We reageren zo snel mogelijk!