Stel je vraag over werk en inkomen

Apollo Vredestein schrapt 750 fte aan banen

Het besluit van de directie van Apollo Vredestein is duidelijk: veel werknemers zullen hun baan verliezen. Er wordt met 750 fte gekort (voltijds banen, dus meer mensen!). Dit is natuurlijk verschrikkelijk nieuws en we leven erg met jullie mee. In deze blog geven we wat meer toelichting op wat er nu gaat gebeuren en waarom de reorganisatie plaatsvindt.

Sociaal plan

De vakbonden CNV Vakmensen en FNV zullen er alles aan doen om de sociale consequenties zoveel mogelijk te beperken. Het sociaal plan van 2016 gaat daarbij helpen om jullie bescherming te bieden. Natuurlijk houdt dit het verlies van je werk niet tegen, maar we hopen dat we daarmee het een en ander kunnen opvangen. 

Waarom reorganiseren?

Een belangrijke reden is dat de bandenproductie is afgenomen: van 13.500 naar 11.500 autobanden per dag. Vijf jaar geleden waren dat er nog 18.000. Dat betekent dat er minder inkomsten zijn. Er gaan daarnaast ook veel kosten naar de nieuwe fabriek in Hongarije en de bouw van de nieuwe fabriek in India. De fabriek in Enschede gaat alleen nog banden produceren die in een hogere prijsklasse vallen, zoals winterbanden. Dit betekent dat Apollo Vredestein moet gaan besparen.
 

Uitzendkrachten

De 146 uitzendkrachten die in Enschede werken, hoorden eerder al dat zij vanaf eind maart hun baan kwijt zijn.
 

Politiek in actie

SP Overijssel heeft aan het provinciebestuur gevraagd wat zij gaat doen om te voorkomen dat er zoveel mensen worden ontslagen. Het CDA wil actie om zoveel mogelijk banen te behouden. De Statenfractie wil weten of de Gedeputeerde Staten vooraf op de hoogte waren en of er gesprekken zijn geweest met Apollo Vredestein over mogelijkheden om de productie in Enschede door te laten gaan. Er is een mogelijkheid dat het provinciebestuur in gesprek gaat met de directie van Apollo Vredestein.
 

Maak geen overhaaste beslissingen

Ook al is deze situatie heel vervelend: we raden jullie aan om kalm te blijven en geen overhaaste, belangrijke beslissingen te nemen. Volgende week gaat CNV Vakmensen met jullie werkgever in gesprek. Jullie worden op de hoogte gehouden! Voor nu wensen we jullie veel sterkte.

Heb je nog vragen of wil je iets kwijt? Deel het hieronder in een reactie.