Stel je vraag over werk en inkomen

De uitlegsessies sociaalplan van 10 september

1a) Stel ik ben op dit moment al met een outplacementbureau in contact en ik krijg te horen dat ik boventallig word, kan ik dan met dat outplacementbureau verder of is het aan te raden om met het aangewezen bureau verder te gaan?
1b) En het financiële plaatje daarvan, kan ik (lees dat bureau) dan ook van het bedrag van het sociaalplan gebruik maken?

De zelfde vraag eigenlijk voor een omscholing.
2) Stel ik ben op dit moment al met een omscholingstraject bezig, de financiën zijn nog niet rond maar de opleiding start al binnenkort . En dan krijg ik te horen dat ik boventallig word, kan ik dan gebruik maken van de bijdrage die in het sociaal plan genoemd is?

Reacties (6)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Ik stel de vragen hier omdat er vanmiddag onder de tijdsdruk van het werk niet meer van kwam om nog mijn vragen te stellen.
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Het is mij niet helemaal duidelijk of dit puur theoretische vragen zijn, of vanuit jouw werkelijke situatie ?
  Op beide vragen kan ik je antwoorden dat het (natuurlijk) aanbeveling verdient om met MEPD in zee te gaan, zij gaan het outplacement collectief, maar uiteindelijk voor een ieder individueel, oppakken. Wij hebben daar alle vertrouwen in. Het outplacement wordt door je werkgever collectief "ingekocht" , het is geen individueel budget. Dat is het scholingsbudget wel, dus scholing aanvragen via HRM van Apollo Vredestein, maar mijn advies zou zijn nadat je te horen hebt gekregen of je daadwerkelijk boventallig bent en dus een VSO + nodige informatie uitgereikt gaat krijgen door je werkgever. Die is verantwoordelijk voor een goede gang van zaken. En ook dan vanuit de hulp die je krijgt van MEPD nagaan wat nodig is op de arbeidsmarkt om weer snel een goede baan te kunnen vinden, dus gericht op de toekomst bij een andere werkgever (als dat het geval mocht zijn). Ik wens je veel sterkte en wijsheid komende weken.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Voor wat betreft het scholing budget, is ons al duidelijk dat er dit jaar geen budget voor is. Dat kunnen we dus rustig vergeten.
   Gelukkig bestaat er wel een regionaal fonds waar we waarschijnlijk wel gebruik van kunnen maken maar daar hanteren ze wel wat criteria voordat er aanspraak op kan worden gemaakt.
   Gezien het feit dat in September vele opleidingen al starten vond ik het verstandig om daar "op eigen houtje" al vast mee bezig te gaan.
   Een jobcoach werd ons aangeraden bij het inschrijven bij het fonds en opleiding vandaar dat we al iemand in de arm hebben voordat er bij Vredestein duidelijkheid wordt gegeven.
   Maar uit uw antwoord begrijp ik dus dat de 2500 euro in het sociaal plan niet individueel kan worden aangesproken? ( ik zeg niet dat ik dat wil maar ik wil de mogelijkheden bekijken)
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Wim69:

   Dag Wim, je hebt het goed begrepen voor wat betreft het outplacement budget uit het Sociaal Plan. Wat je reactie op scholingsbudget betreft: dat heb je niet goed begrepen, lees het Sociaal Plan eens goed door, je zult zien dat daar een scholingsbudget is afgesproken voor mensen die worden ontslagen, dus dat is gewoon een recht voor de werknemer en een plicht voor de werkgever. En, inderdaad het regionale fonds is natuurlijk een mooie extra, en woon je toevallig in Gelderland dan zijn daar ook mogelijkheden voor subsidie in de techniek. kijk op: www.geldersvakmanschap.nl voor meer info.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Gerard van Dijk:

   Kleine nuance...
   Ik had het wél goed begrepen.
   Alleen het bedrag wat in het sociaalplan vrij wordt gemaakt voor scholing kan pas dan aangesproken worden wanneer ik daadwerkelijk ontslag krijg.
   Het scholingsbudget van Vredestein dat er normaal is, is er dit jaar (nog) niet. Dus om iets te kunnen doen met een opleiding die in September begint ben je toch op dat fonds of eigen portemonnee aangewezen.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Wim69:

   Fijn, hopelijk hebben mijn antwoorden eea verduidelijkt. We gaan nu afwachten hoe jullie werkgever het proces van aanzeggen en informeren inregeld. Sterkte komende tijd met alles.
Terug