Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Onderhandelingsresultaat nieuwe cao Apollo Vredestein

Op maandag 8 juli spraken de vakbonden en Apollo Vredestein weer over onze cao. Dit was het vierde overleg. De conclusie van een lange dag onderhandelen is dat er een onderhandelingsresultaat is gerealiseerd.

De onderhandelingsdelegatie is van mening dat dit gegeven de omstandigheden een resultaat is dat wij aan onze leden positief kunnen voorleggen ter beoordeling.

De belangrijkste punten uit het resultaat

Loon

 • 2,5% vanaf 1 april 2019
 • 2,5% vanaf 1 april 2020

Daarnaast wordt het verloftegoed, in artikel 14 van de cao, met 1 dag structureel verhoogd (loonwaarde circa 0.5%)..

Persoonlijk opleidingsbudget

Als CNV vakmensen vroegen we een persoonlijk opleidingsbudget van 500,- per medewerker, naast de regelingen die wij binnen het arbeidsvoorwaardelijke kader van AVBV al kennen. Over dit onderwerp hebben wij helaas geen afspraken kunnen maken hiervoor lagen we te ver van elkaar.

Pensioen

Apollo Vredestein wil de pensioenpremie voor mensen die vallen onder de MiHo schalen flexibiliseren. De medewerker kan er dan voor kiezen het werknemersdeel van de premie aan te passen (10% of 5% of 0%). Het werkgeversdeel van de premie (14,9%) komt gewoon voor de rekening van de werkgever.

Het gevolg hiervan zou zijn dat je een lagere pensioen opbouw hebt. Er is een protocol afspraak gemaakt om dit door een werkgroep te laten onderzoeken met behulp van een externe deskundige.

Flexibele bedrijfstijd – 5 ploegen & urenbank

Het voorstel om op en af te schalen binnen de 5 ploegen is ingetrokken door AVBV in eerder overleg.

Ploegvervanging/Consignatie

Er is onrust en onduidelijkheid rond de consignatiediensten met betrekking tot de spelregels en beloningen met name bij de monteurs. Beschikbaarheid voor ploegvervanging wordt nu niet beloond. Er wordt intern overlegd met de betrokken medewerkers.

Meer hierover na het vijfde en laatste overleg.

Werkdruk

De resultaten van het onderzoek worden 28 augustus gepresenteerd aan vakorganisaties en de ondernemingsraad.

Hoe verder?

Op 27 augustus staat een vijfde overleg gepland. Dit overleg is bedoeld om de laatste puntjes op de i te zetten en de afloop van onze (nog te organiseren) ledenraadpleging te bespreken.

Wat zijn jouw eerste gedachten over het onderhandelingsresultaat?

 • gecorrigeerd door inflatie gaan we er 0,3% op achteruit.

  @daniel begrijp ik nou goed dat er geen persoonlijk opleidingsbudget van 500 euro komt ?

 • Dag Marco,

  Bedankt voor je reactie.

  Ik zie dat toch anders, je krijgt 2,5% plus 1 verlofdag per jaar extra (cao) die ook zijn waarde heeft, dit komt neer op +/- 3%.

  De verwachte inflatie over 2019 is 2,7%, je gaat er dus heel iets op vooruit.  

  Betreft het persoonlijk opleiding plan heb je gelijk, zoals het er nu voorstaat komt die niet in dit cao.

  Er worden na de vakantie bijeenkomsten gepland, misschien een idee om daar je mening te laten horen.

  Groeten,

  Daniel

 • Daniel, allereerst dank voor deze duidelijke terugkoppeling. Tevens ook een compliment voor het onderhandelingsteam. Misschien hebben we niet gehaald wat we in eerste instantie voor ogen hadden, maar gezien de huidige omstandigheden van het bedrijf en het eerste aanbod vanuit de directie, kunnen we niet ontevreden zijn over het resultaat. Vanuit mijn gezichtspunt lijkt mij dit het meest haalbare.

  Groeten, Maarten Kanis

 • Ik zelf denk dat dit het hoogst haalbare is

 • ik kan helaas op beide dagen niet. Wil dan ook op deze wijze mijn nee tegen dit onderhandelingsresultaat. En vooral het nee tegen 0,5 % snipperdag?? Ik kan daar helaas niet mee naar de supermarkt om iets te kunnen kopen en daarbij zal deze dag weer worden ingezet met de verplichte kerststop. Krijg ik pensioen, krijg ik daar een eventuele ww uitkering over deze 0,5%?  Wel zou het een optie kunnen zijn  om werknemers zelf te laten beslissen, een vrije dag of 0,5 %. Opleidingsbudget moet ook in het cao komen. Werknemers moeten zich kunnen blijven ontwikkelen. Ook de fsp regeling moet voor ons beschikbaar blijven. Hebben nu al te lang,, het gaat niet goed met AVBV gehoord. Dus voor mij een dikke NEE.