Stel je vraag over werk en inkomen

Hoe zit het met vakantiebijslag in de Beveiliging?

Bij CNV Beveiliging krijgen we op dit moment veel vragen van beveiligers binnen over de hoogte en samenstelling van de vakantiebijslag. Hieronder wat verduidelijking.

Wat staat er in de cao?

In art. 68 van de Cao voor de Particuliere Beveiliging is bepaald dat je in de maand juni je vakantiebijslag moet ontvangen. De hoogte van je vakantiebijslag is 8%.
Het loon waarover dit berekend wordt, is het loon dat je hebt verdiend over loonperiode 5 2016 tot en met loonperiode 4 2017.
Het gaat dan om je basissalaris, en om de meeruren (dit zijn je overuren tot 152 uur per periode), de toeslag bijzondere uren (onregelmatigheidstoeslag), de feestdagentoeslag, structureel overwerk (inclusief de overwerktoeslag) en andere vaste toeslagen.

Hoe controleer je dat?

Tel de bruto inkomensbestanddelen bij elkaar op, pak de rekenmachine erbij, bereken 8% hierover waardoor je op je bruto vakantiebijslag komt. Let op: het gaat altijd over je brutoloon. Vervolgens worden er inhoudingen gedaan voor belasting en sociale lasten waardoor er netto, onderaan de streep, een bedrag overblijft.
Omdat vakantiegeld onder de bijzondere beloningen valt, betaal je in verhouding relatief veel belasting hierover en is het nettobedrag daardoor lager dan bij hetzelfde bedrag in loon. Dit is helaas niet anders: dit geldt voor elke andere werknemer in Nederland ook zo.

Heb je vragen over de samenstelling of hoogte van je vakantiegeld?

Je werkgever is verplicht om je een loonstrook te verstrekken. Je kunt dan zelf controleren of de gegevens waarop de berekening gemaakt zijn, juist zijn. Is het onduidelijk, vraag dan de werkgever om een toelichting. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze collega’s van de individuele belangenbehartiging: per email info@cnvvakmensen.nl of telefonisch: 030-7511007. 

Heb je andere vragen? Laat hieronder je reactie achter of stuur mij een persoonlijk bericht.