Stel je vraag over werk en inkomen

Eindejaarsuitkering: krijg ik dat bij een WAO/WIA-uitkering?

Een eindejaarsuitkering is een extra zakcent dat je naast je loon verdient. Niet zomaar een klein extraatje, maar een bedrag dat flink kan oplopen. Daar kun je veel leuke dingen mee doen. Daarom is het belangrijk je hierover goed in te lezen.

Wat is een eindejaarsuitkering

Een eindejaarsuitkering is vaak een percentage van je (bruto) jaarloon. Veel bedrijven betalen zo’n vier procent van het (bruto) jaarloon en keren dit uit in december. Alle afspraken over een eindejaarsuitkering worden gemaakt en vastgelegd in je arbeidsovereenkomst, cao of in het reglement van het bedrijf.

Wanneer krijg je een eindejaarsuitkering

Wil jij weten wanneer jij recht hebt op een eindejaarsuitkering bij arbeidsongeschiktheid? Bekijk het antwoord dat geldt voor jouw situatie. 

Arbeidsongeschikt geworden voor 2006?

Je hebt dan recht op een eindejaarsuitkering. Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt geworden (35 procent of meer)? Dan heb je recht ook recht op een eindejaarsuitkering.

Arbeidsongeschikt geworden tussen 2006 en 2016?

Dan val je in de meeste gevallen onder de WIA. Je hebt dan alleen recht op een eindejaarsuitkering als je volledig arbeidsongeschikt bent onder de IVA of WGA. Werk je in de sector Bikudak? Dan heb je hier alleen recht op als je een IVA-uitkering krijgt. Onder de cao Natuursteen heb je er geen recht op als je een WIA-uitkering hebt.

Arbeidsongeschikt geworden na 1 januari 2017?

Valt jouw contract onder de cao’s Bouw & Infra, Afbouw of Natuursteen? Dan heb je helaas geen recht op een eindejaarsuitkering. Werk je in de bouwnijverheid bij de sector Bikaduk? Dan kun je na 1 januari 2017 een eindejaarsuitkering aanvragen.

Arbeidsongeschikt geworden tijdens een dienstverband via uitzendbureau?

Dan heb je helaas geen recht op een eindejaarsuitkering.

Heb je recht op een eindejaarsuitkering bij arbeidsongeschiktheid? Dan kun je een eindejaarsuitkering aanvragen via de Vakbondsconsulent van jouw regio. Of heb je een vraag? Laat dan een reactie achter op deze blog.

Laat je reactie achter