Stel je vraag over werk en inkomen

Checklist voor werken in de hitte

Als we het weerbericht mogen geloven blijft het de komende tijd lekker warm weer. Heerlijk als je onder een parasolletje aan het strand ligt, maar word je er ook vrolijk van als je de hele week op de bouwplaats staat?

Gelukkig zijn er, net als bij kou, afspraken over werken in de hitte. Is het warmer dan 25 graden? Tropenrooster!

De checklist

Begin volgende week wordt het weer "Tropenroosterwarm". Je wordt niet naar huis gestuurd, maar prettig is voor veel mensen toch anders. Om het jezelf zo aangenaam mogelijk te maken, bereid je je goed voor. En daarbij help ik je graag een handje.

Voordat je van huis gaat:

ο Check de (gevoelstemperatuur) op jouw werkplek. Dit doe je heel gemakkelijk met de Hitte-index app van CNV Vakmensen. Klik hier!
ο Smeer jezelf in voor de spiegel, je zult niet de eerste zijn die vergeet dat hij/zij ook een nek heeft.
o Stop de zonnebrand in je tas en zet alvast wat wekkertjes als dat kan die je eraan herinneren dat je je om de 2 uur opnieuw moet insmeren. Ongeacht welke factor je gebruikt!
ο Draag je je eigen kleding? Kies dan voor luchtige katoenen kleding, maar vergeet niet dat je naar de bouwplaats zijn en het wel veilig moet blijven. Slippers kan je thuis weer aantrekken.
ο Draag een pet of hoedje
ο Neem een grote drinkfles mee, maar zorg ervoor dat het water dat erin zit niet te koud is. Je kunt het beste lauw water of thee drinken. Koude dranken laten de lichaamstemperatuur stijgen (huh? ja echt waar!)
ο Neem een paar stukken fruit mee, bijvoorbeeld sinaasappels, (water-)meloen, peren of pruimen. Hier zit veel vocht in!
ο Neem een handdoek mee. Niet alleen om het zweet van je voorhoofd de drogen, maar ideaal om af en toe even nat te maken en in je nek te leggen om af te koelen.
ο Vraag rond of er een collega is met een cabrio bouwbus met wie je mee kunt rijden om je haren in de wind te laten wapperen op naar de bouwplaats.

En op de bouwplaats?

ο Check regelmatig de gevoelstemperatuur, bijvoorbeeld op het moment dat je je opnieuw insmeert.

ο Probeer zoveel mogelijk uit de zon te blijven, ook in de pauze.

ο Drink in ieder geval 2 tot 4 liter vocht, maar vermijd koffie en frisdrank. Deze onttrekken namelijk jusit vocht aan je lichaam. Onthoud: thee en lauw water!

ο En vooral: Luister goed naar je lichaam. Ben je duizelig? Heb je hoofdpijn? Is je urine donker? Dit kunnen signalen zijn van oververhitting en vochttekort. Neem pauze en overleg met je leidinggevend en/of BHV'er.

Weet jij eigenlijk wie BHV'er is bij jou op de werkvloer?

En.. Wat vind je van deze tips? Is het bij jullie op de werkvloer mogelijk om deze tips daadwerkelijk uit te voeren?

Laat je reactie achter

  • vind de tips allemaal wel heel flauw, over drinken, handdoen voor het zweten etc

    wanneer is het nu echt onverantwoord om nog te werken in de volle zon, daar waar geen schaduw is als temp boven de 30 zijn is dit toch niet te doen. stuur mensen na 1200 uur naar huis. we weten allemaal dat het niet gezond is om tussen 1200 en 1500 in de volle zon te staan

  • Hoi ! Bedankt voor je reactie. Je kunt je inderdaad afvragen hoeveel zin deze tips hebben met deze temperaturen. Welke afspraken zouden er volgens jou precies gemaakt moeten worden?