Stel je vraag over werk en inkomen

CNV Vakmensen lanceert het vernieuwde Bouwwijzer!

De werkzaamheden in de bouw- en infrasector draaien op volle toeren. Zelden werd er in Nederland zo veel over onze sector gesproken als vandaag de dag. Duizenden woningen zijn er nodig, wel of geen verbreding van wegen, onderhoud van bruggen en hoeveel moet een nieuw kabinet investeren in onze sector? Hier praten we jullie in grote lijnen even bij over de meest recente ontwikkelingen. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp, schroom dan niet om een e-mail te sturen of te bellen.

Wij zorgen ervoor dat jij het woord krijgt!

Om de juiste richting te bepalen willen wij weten hoe jij over de sector denkt. Welke voorstellen moeten wij maken voor de volgende cao? Waar moeten wij ons als vakbond hard voor maken? Heel belangrijk dat jij als werknemer het woord neemt. Om jou nog meer de kans te geven actief mee te praten gaan we de komende periode hard aan de slag! Onder de naam Bouwwijzer ga je ons als projectteam van CNV Vakmensen de komende tijd veel tegenkomen. In het land en online!

Nieuwe cao Bouw en Infra

De cao is op 7 september 2021 algemeen verbindend verklaard door de Minister. Dit betekent dat de cao voor iedereen van toepassing is in de sector. Of je als werknemer of werkgever wel of geen lid bent van een werknemers- of werkgeversorganisatie; de cao is ook van toepassing op jou. En dat is mooi nieuws. Op deze manier krijg je in ieder geval geen oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Daar is niemand bij gebaat. Lees hier alles over de nieuwe cao.

Cao boekje, komt die ook?

Ja, er verschijnt ook weer een nieuw cao boekje. Door de gevolgen van Corona is er schaarste in de levering van papier en is er sprake van vertraging in het drukproces. Ik hoop dat jullie het cao boekje in oktober op de mat hebben. Heb je in oktober het cao boekje niet ontvangen, stuur ons dan even een mail bericht. >> Ga hier naar onze nieuwe website en download het digitale cao boekje <<

Toekomst Tijdspaarfonds

Tijdens de cao onderhandelingen is er veel gesproken over het onderwerp Tijdspaarfonds en met name de inzet van werkgevers om het TSF te beëindigen. Onderdeel was ook een lopend onafhankelijk onderzoek naar de tevredenheid over het TSF onder werknemers en werkgevers. Veel leden en werknemers hebben hun standpunt laten weten, voor velen was het afschaffen een onbegaanbare weg, onaanvaardbaar. Onze inzet was en is behoud van het TSF.

De uitkomsten van het onderzoek zijn inmiddels bekend en vastgesteld. Van de werknemers is 82% tevreden over het TSF, onder werkgevers is dat 54% Onder werkgevers is 39% ontevreden en onder werknemers is dat 11%. Kortom: draagvlak voor het Tijdspaarfonds is in overwegende mate (zeer) positief.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek is er geen enkele reden om tot  afschaffen / liquideren van het Tijdspaarfonds over te gaan. Wil je het volledige rapport (162 pagina’s) of de samenvatting ontvangen? Stuur dan een e-mail naar vm-bouwwijzer@cnvvakmensen.nl

Bouwspraak.nl

Veiligheid op de bouwplaats begint met duidelijke en goede communicatie. Door het toenemend aantal nationaliteiten op de bouwplaats is een goede communicatie een steeds grotere uitdaging. Cao partijen hebben daarom de handen ineengeslagen en Bouwspraak ontwikkeld.

Binnen bouwspraak maken we gebruik van internationale handgebaren en borden in plaats van woorden. En ja, verleiding is er wellicht om het ‘belachelijk’ te maken maar de praktijk wijst uit dat Bouwspraak een toegevoegde waarde heeft om de veiligheid te bevorderen. Er zijn prachtige materialen en filmpjes gemaakt. Maak er gebruik van! Zie www.bouwspraak.nl

Individueel budget 2022 voor UTA verhoogd

De hoogte van het individueel budget voor UTA medewerkers wordt in 2022 verhoogd naar 2,05%. Nu is dat 1.93%. Voor bouwplaats-werknemers blijft het budget gehandhaafd op 4,36%.

 

Heb je iets te vragen of wil je graag reageren op dit bericht?

Laat je reactie achter