Stel je vraag over werk en inkomen

De belangrijkste punten over de Zwaarwerkregeling

Tijdens de laatste cao-onderhandelingen is een nieuwe zwaarwerkregeling afgesproken. In de afgelopen weken is er hard gewerkt om de regeling goed uit te werken. Lees hier de belangrijkste punten uit de regeling.

Vanaf wanneer gaat de zwaarwerkregeling in?

Instromen in deze regeling kan vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025. Vanaf 1 januari 2021 kunnen bouwplaatsmedewerkers voor de AOW leeftijd stoppen met werken. Deze cao-afspraak noemen we de zwaarwerkregeling. In grote lijnen houdt de regeling in dat maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd kunt stoppen met werken.

Wanneer kan ik het aanvragen?

De aanvraag om in aanmerking te komen voor de zwaarwerkregeling kun je vanaf 19 november insturen. Of je definitief aan alle voorwaarden voldoet, hoor je binnen 7 werkdagen.

Hoe hoog is het uitkeringsbedrag?

Het uitkeringsbedrag is €21.200,- bruto per volledig jaar (€1766,67 per maand) dat je eerder stopt met werken. Dit is bij een fulltime contract en inclusief vakantiegeld.

Combinatie met ouderdomspensioen

Je kunt je ouderdomspensioen samen met je AOW laten ingaan. Ook kun je er voor kiezen om een deel van je pensioen eerder in te laten gaan. Wanneer je daarvoor kiest vanaf het moment dat de zwaarwerkregeling ingaat, komt dat bedrag er bovenop. Dat is een vrijwillige keuze, net als deelname aan de regeling.

Voorwaarden

Jouw werkgever kan het niet weigeren, het is jouw recht en eigen keuze om al dan niet aanspraak te maken op de zwaarwerkregeling.Je kunt geen beroep op de regeling doen wanneer je volledig arbeidsongeschikt bent. Ook niet als je werkt of een bedrijf start naast deze uitkering.

Website over de zwaarwerkregeling

CNV Vakmensen heeft samen met andere cao partijen een nieuwe website opgezet waar je alle informatie over de regeling kunt vinden. Denk hierbij aan de voorwaarden waar je aan moet voldoen of waar je de aanvraag moet insturen. Het regelement zwaarwerkregeling kun je ook op de website vinden. Hierin staan alle rechten en voorwaarden.

Bekijk de video

In deze vlog van 'Wijzer op de bouw' praten we je bij over de zwaarwerkregeling.