Stel je vraag over werk en inkomen

Een brief aan de uitzendbureau's

Beste meneer en mevrouw van het uitzendbureau,

Gek word ik van jullie! Afgelopen twee maanden is het weer schering en inslag! De een na de andere timmerman belt of kom ik tegen onderweg met de meest bizarre verhalen. Zal ik wat voorbeelden noemen? Dan weten jullie waar ik het over heb, dat hoop ik althans.

Wurgcontract

Timmerman 1 heeft een halfjaarcontract gekregen via een payrollbedrijf. Helemaal blij! Totdat blijkt dat hij amper werkt, niet betaald krijgt, geen bouwpensioen krijgt.. “Ziek? Ja, jammer!” En dan het toppunt: een 0-uren contract en nergens anders mogen werken. Ja, hij had zijn contract moeten laten checken en heeft hem niet helemaal gelezen, maar toch! Gelukkig konden wij deze timmerman met een telefoontje van zijn wurgcontract afhelpen en naar een nieuwe baan loodsen.

Vergissing

Timmerman 2 heeft werk via een groot uitzendbureau, waar ik nog nooit van had gehoord. Nu dus wel. Een echte vakman in hart en nieren. Timmerman 2 staat netjes op zijn loonstrook. Loon is redelijk, maar meneer is helemaal niet blij. Hij krijgt geen bouwpensioen. Na een telefoontje werd mij verteld dat het een vergissing moet zijn en ze het recht gingen zetten. Niet dus. Meneer heeft StiPP pensioen en niks anders.

Hoe zit dat?

Timmerman 3 belde mij gisteren dat hij ook voor dit geweldige uitzendbureau werkt en geen bouwpensioen krijgt. Daarnaast vraagt hij zich af of hij wel onder zijn contract uitkomt in fase 1. Hij zou in dienst kunnen komen bij de aannemer. Weet niet wat ze allemaal vertellen bij dit fantastische uitzendbureau..

Recht van de vakkracht

Helaas kan ik zo nog even doorgaan en ik vrees mijn collega’s ook. Ben gestopt met het aanleggen van een zwarte lijst. De witte lijst zit in mijn hoofd, dan weet je dat die niet heel lang kan zijn.

Beste uitzendbureaus en intercedenten kunnen jullie je nu aan de regels houden? Houd op met belachelijke contracten! Geef gewoon bouwpensioen. Houd je aan het convenant, die we al jaren geleden hebben afgesproken. Een vakkracht heeft recht op meer! Laten we in godsnaam zuinig zijn op onze vakmensen.

Heb jij ook een contract bij een uitzendbureau? Wat zijn jouw ervaringen? Deel ze hieronder of stel je vraag.

Laat je reactie achter

 • Begin eens bij je leden die op leidinggevende (uitvoerders en projectleiders) functies zitten, want dat zijn de mensen die via deze bureaus inhuren en de mensen tegen elkaar uitspelen.  dezen zijn het die bonnussen vangen als er goede cijfers worden behaald. en houd eens op met loonsverhogingen in procenten want wederom zijn het dezen die er het meeste van profiteren.  

 • en in vevolg: Willen jullie als bonden jezelf weer op de kaart zetten steek dan je nek uit voor de gewone man op de werkvloer.  en kijk eens naar jullie salarissen in verhouding tot dat van die gewone man.  En ter info: ik heb in het verleden meegedraaid in de vakbondswereld op landelijk niveau.

 • Beste Wim,

  dank voor je reacties. Mooi om te zien dat je zo betrokken bent!
  Voor het tegengaan van malafide uitzendbureaus, bizarre contracten en werkomstandigheden moet iedereen een steen bijdragen. We houden het met z'n allen in stand. Zolang er zulke contracten verzonnen worden, zolang er mensen zijn die ze tekenen, zolang er bedrijven zijn, die mensen voor te weinig geld willen inhuren en zolang elke opdrachtgever voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten, houden we deze toestanden. Vraag van mij aan jullie; meld alle wantoestanden, laat je contracten controleren voordat je tekent. Laten we samen aan de slag gaan voor goede werkomstandigheden en bijbehorende beloning. Wij steken graag onze nek uit voor de gewone man op de werkvloer, maar dat kunnen wij niet alleen.
  Wat betreft de beloning in procenten; die wil ik graag doorschuiven naar onze onderhandelaar Gijs Lokhorst.
  Je geeft aan dat je hebt meegedraaid in de vakbondswereld; zou je ook nu nog een steentje bij willen dragen? Wij zijn altijd op zoek naar kritische mensen! Ik hoor graag van je.
  Fijne avond!
  Met vriendelijke groeten,

  Saskia Spaargaren
  s.spaargaren@cnvvakmensen.nl