Stel je vraag over werk en inkomen

Eigen risico vorst-WW verlaagd

Goed nieuws: cao-partijen in de Bouw & Infra hebben de eigen risicoperiode van de vorst-WW met 10 dagen verlaagd. Werkgevers hebben nu nog maar een eigen risico van 5 dagen. Werk jij in de bouw en infra? Dat is fijn, want je hebt zo meer kans om vrij te krijgen bij extreme kou.

Wat is de regeling vorst-WW?

Kun je niet werken door de kou? Dan krijg je als werknemer in de bouw een tijdelijke WW-uitkering. Dit krijg je bijvoorbeeld wanneer het vriest of sneeuwt. Dit wordt ook wel ‘onwerkbaar weer’ genoemd. De werkgever vraagt namens jou bij het UVW een WW-uitkering aan. En is verplicht je een aanvulling op de WW-uitkering te betalen tot 100% van het loon. Je krijgt dus gewoon je normale salaris.

Waarom is de verlaging eigen risico goed voor mij?

De kans dat je vrij krijgt bij extreme kou is groter geworden. Je werkgever heeft namelijk minder kosten dankzij het lagere risico.

Krijg ik altijd vorst-WW bij koud weer?

Dat hangt ervan af. Natuurlijk moet de werkgever er wel alles aan gedaan hebben om te voorkomen dat het werk gestopt moet worden. Kun je binnen het bedrijf ander werk doen? Dan ben je verplicht dit te doen totdat het onwerkbare weer voorbij is.

Heeft de vorst-WW invloed op mijn WW-rechten?

De vorst-WW heeft geen invloed op jouw WW-rechten. Je bent namelijk niet echt ‘werkloos’, maar nog steeds in dienst bij je werkgever. 

Bekijk wanneer het te koud is om te werken of download de Vorstverlet app voor Android of iOS.

Laat je reactie achter