Stel je vraag over werk en inkomen

Gat in de hand

“Vrouwen hebben een gat in de hand” wordt er wel eens gekscherend geroepen. Ach, dat zal af en toe best ook wel kloppen. Weer een nieuw shirtje, rokje of 26e paar schoenen. Ook ik vraag me wel eens af, lieve schat Albertha is dat nu echt nodig? Maar om eerlijk te zijn maak ik er zelf ook wel eens een potje van.  Als ik het op mijn heupen heb…pffffff. Colbertje, jeans, schoenen, shirtje en dat soms in een tijdbestek van paar uurtjes. En ach, lekker wat te eten en te drinken tussendoor. We zijn toch lekker bezig, maakt dat ook niet meer uit. Dan kan het gebeuren dat de maand net iets langer is dan waar mijn banksaldo op is ingesteld. Gelukkig is mijn werkgever CNV Vakmensen bereid rond de 23e van de maand het evenwicht terug te brengen door mijn salaris over te maken.

Loon, salaris, wedde, hoe je het ook noemt, het is één van de belangrijkste onderwerpen tijdens periode van cao onderhandelingen. Ook nu is dat niet anders. Leden stemmen momenteel over het bereikte resultaat en een behoorlijk aantal reacties gaan toch over loon. Logisch natuurlijk! Uiteindelijk bepaalt het mede je uiteindelijke koopkracht. De opmerkingen gaan vooral over de hoogte van de loonsverhoging (te laag) en het moment waarop de loonsverhoging ingaat (deel te laat). Maar ook dat we de laatste jaren geen loonsverhoging hebben gehad.

Over de hoogte kun je altijd discussie voeren. Feit is dat we met stijging van ruim 3% op 12 maanden basis tot de absolute top behoren. Late moment van de eerste verhoging heeft te maken met belang algemeen verbindend verklaren van de cao (in nieuwsbrief op ingegaan). Daar is dus een gegronde reden voor.

Maar de opmerking dat we de laatste jaren geen loonsverhoging hebben gehad klopt niet. Tijdens het hoogtepunt van de crisis in 2013 en 2014 hebben we geen loonsverhoging gehad, hebben we gekozen voor het verlengen van de cao zonder afspraken. Bewuste keuze om tal van verslechteringsvoorstellen van werkgevers van ons af te houden. Maar over 2015 en 2016 was er ondanks de crisis een loonsverhoging van totaal 5,5% en over 2017 1,75%. Dit staat nog los van verhoogde werkgeversbijdragen aan de ziektekosten. Alles overziend vind ik de nieuwe loonsverhoging van 5,35% over 21 maanden passend bij deze tijd. Er is krapte op de arbeidsmarkt, er is veel vraag naar arbeid maar feit is ook dat het nog niet in alle regio’s van het land met alle bedrijven even goed gaat.

Maar het laatste woord is aan jou! Je kunt je stem nog uitbrengen hoor, doe het! Dan ga ik de stad even in, vast nog wel een leuke broek te krijgen.

Om te stemmen KLIK HIERRRR

Laat je reactie achter