Stel je vraag over werk en inkomen

Ben jij eigenwijs met dit weer?

“Wees toch niet altijd zo eigenwijs en dwars” krijg ik van mijn echtgenote Albertha op een scherpe manier te horen. Ze is alvast aan het inpakken voor onze reis richting Italië en pakt de flessen zonnebrandcrème bij elkaar. Ze heeft gemerkt dat ik de factor 50 er weer naast heb gelegd. “Zo verkleur ik natuurlijk nooit” is bijna mijn autistische reactie wanneer die fles wordt ingepakt. Zonder met me in discussie te gaan, na al die jaren is ze dat over dit onderwerp echt beu, gaat de factor 50 richting caravan. En gelijk heeft ze, natuurlijk niet altijd, maar als het hier om gaat zeker wel.

Niet alleen als je vrij bent en van het mooie weer wilt genieten, zeker als je buiten werkt, is het van het allergrootste belang je te beschermen tegen de UV-straling. Deze UV-straling is de belangrijkste oorzaak van huidkanker en het verminderen van de afweer van de huid. Op tropische dagen moet je echt bij de les zijn! Je lichaamstemperatuur kan behoorlijk oplopen en wanneer je die warmte niet meer kwijt kunt, je bloedsomloop wijzigt, je moe en slap wordt kun je hittestress oplopen. Onderschat het niet.

Oplossing is eigenlijk heel eenvoudig: hou het koel en drink voldoende! Probeer in de schaduw te werken, pas waar mogelijk werktijden aan en neem extra pauzes. Luchtige kleding en hoofdbescherming zijn een must.

Download de hitte-app van CNV Vakmensen. En wees niet eigenwijs als Gijs en neem het advies ter harte. Gezien de weersverwachting ga ik nu naar de drogist, extra flesje factor 50 halen.

Gijs Lokhorst
Onderhandelaar can Bouw en Infra

Welke maatregelen tref jij?

Laat je reactie achter

  • Heel mooi advies, die luchtige kleding. Maar wat als je werkgever hier niet in mee wil denken. Wat als ze huidbeschadiging hoger van waarde achten dan dat ik kans loop door de hitte onderuit te gaan, wat dan ?

  • Beste Jan,

    Had je dit al besproken met jouw werkgever? Want het lijkt me dat wat als vragen niet heel erg handig zijn in zulke situaties.  Veiligheid is belangrijk maar het lijkt met vreemd dat een werkgever je liever ziet onderuit gaan door de hitte als er makkelijke alternatieven zijn zoals luchtige kleding dragen.