Stel je vraag over werk en inkomen

Heb jij jouw DIA al gehad?

Veiligheid staat in de Bouw op nummer één, maar ben je ook blij met je werk? En voel jij je gezond genoeg om dit nog een tijdje vol te houden? Deze vragen horen bij het thema 'duurzame inzetbaarheid'. Het gaat erom dat jij zo lang mogelijk gezond en gemotiveerd blijft om te werken. Om jou hierin te ondersteunen, worden een medische keuring en loopbaanbegeleiding vanuit de sector vergoed. Wat dat is en hoe dat werkt, lees je in deze blog. 

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Als je een leuke baan in de Bouw hebt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk met plezier en in volle gezondheid blijven werken. Daarom is het belangrijk je af te vragen wat je eigenlijk van het werk vindt wat je doet, en of je blij bent met je huidige functie. Misschien ben je wel zo goed in je werk dat je er een extra taak bij wilt om door te kunnen groeien. Het kan ook zo zijn dat je juist teveel werk krijgt en daardoor overbelast raakt. Wanneer jij eerlijk vertelt hoe je in je baan zit, kan je werkgever jou helpen.

Je hebt namelijk meer invloed op jouw eigen toekomst dan je misschien denkt. Wat we weten, is dat we allemaal langer door moeten werken. Wat we nog niet precies weten, is welke banen er verdwijnen of aangepast worden door robotisering of andere technologische veranderingen. We sturen gaandeweg bij. Dat betekent dat jij misschien ook moet gaan bijscholen om je baan te behouden. Maar bovenal is het belangrijk om tijdens je loopbaan gemotiveerd en mentaal en fysiek gezond te blijven. Dat je werk doet wat bij je past en dat je dat nog jarenlang gezond en veilig kunt uitvoeren. Dat wordt duurzame inzetbaarheid genoemd.

Hoe kun je aan duurzame inzetbaarheid werken?

Werkgevers peilen bijvoorbeeld door middel van voortgangsgesprekken met hun medewerkers of ze iets voor hen kunnen doen om de duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Zo kunnen zij meer afwisseling of uitdaging in taken geven, een budget voor (zelf)ontwikkeling aanbieden of een functie van iemand met lichamelijke of mentale klachten aanpassen, zodat diegene alsnog kan blijven werken. Zo komen er minder mensen thuis te zitten bij wie dit voorkomen had kunnen worden. 

Recht op medisch onderzoek

In de cao Bouw & Infrastructuur staat dat je recht hebt op een kosteloos medisch onderzoek. De werkgevers leggen geld in om dit te kunnen te financieren voor iedereen in deze sector die het nodig heeft. Misschien heb je al eens gehoord van het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO), ook wel de Bouwkeuring genoemd. De keuring is sinds 2018 ook uitgebreid met een gesprek met een adviseur en heeft daardoor nu een andere naam: de DIA (Duurzame Inzetbaarheidsanalyse).

Wat is het verschil tussen een PAGO en een DIA?

De PAGO is een medisch onderzoek om risico’s en klachten die je tijdens je werk kunt oplopen, op tijd te ontdekken om langdurige ziekte te voorkomen. Je wordt onderzocht door een bedrijfsarts (of: Arboarts) om te peilen hoe het ervoor staat met jouw gezondheid, conditie en leefstijl.

De DIA is een PAGO, inclusief een gesprek met een adviseur van Volandis (kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid). Met de adviseur kun je een persoonlijk actieplan opstellen om aan je gezondheid, veiligheid, motivatie en plezier te werken. Zo houd je werken leuk. Meer over de DIA en het gesprek met de adviseur lees je in dit artikel op LoopbaanCentraal.nl.

Waar kan ik een DIA aanvragen?

Een keer in de vier jaar ontvang je van de arbodienst een uitnodiging. Heb je die nog niet gehad, of heb je hier nog niets mee gedaan? Dan kun je tussendoor ook nog deelnemen. Het kost je niets! Klik hier om te zien hoe je de DIA nu aan kunt vragen.

Haal het beste uit je werk met loopbaanbegeleiding

Als je een DIA hebt gehad en een actieplan hebt opgesteld, dan kan het zijn dat je niet zo goed weet hoe je hiermee aan de slag moet. Of dat je eigenlijk helemaal niet weet of je wel zo blij bent met je baan en of het wel past bij jouw kwaliteiten of interesses. Je kunt natuurlijk ook een ambitieus actieplan hebben om door te groeien binnen het bedrijf waar je werkt, of iets nieuws willen leren om nog beter te worden in je werk. Een actieplan hebben is stap 1, maar bij de uitvoering ervan hoeft het nog niet zo vanzelfsprekend te zijn dat je meteen weet hoe je jouw doelen kunt bereiken. 

Goed nieuws: je kunt daarbij gecoacht worden door een loopbaancoach van James Loopbaan die gespecialiseerd is in de bouw & infrasector. Zo kun je echt relevante hulp krijgen en de beste versie van jezelf naar boven halen. Deze loopbaanbegeleiding wordt daarnaast ook nog eens betaald uit sectorgeld.

Wil jij gebruik maken van deze loopbaanbegeleiding? Kijk dan bij de sector Bouw & Infra van James Loopbaan.

Laat je reactie achter