Stel je vraag over werk en inkomen

Kiezelsteentje wordt betonblok

Hans werkt al jaren bij een aannemer. Hij is handlanger in een metselploeg. "Het is niet gemakkelijk om vier metselaars te bedienen van bakstenen en cement. Zeker als ze op de eerste of tweede verdieping bezig zijn." Hans werd gepest op het werk.

Voor de metselaars waren het kleine steentjes die mijn helm raakten, maar voor mij voelde het alsof ik een betonblok boven op mijn hoofd kreeg!".

Het pesten begint

"Het is eigenlijk begonnen toen ik een keer een half uur eerder aanwezig was op mijn werk. Ik had de stenen al klaar gezet. De jongens zeiden tegen mij dat ik hartstikke gek was om eerder te beginnen, "Jij Hansworst die je bent! ". Vooral het scheldwoord ‘Hansworst’ deed pijn, want op de basisschool werd ik daar vaker mee gepest. Ik had nog in die tijd mijn voornaam willen veranderen in ‘Frans’, maar mijn moeder vond dat geen goed idee."

Het pesten werd steeds erger

"Uitschelden met Hansworst vond ik al verschrikkelijk, maar het werd erger. Een van de metselaars begon kleine steentjes op mijn helm te gooien. Eerst reageerde ik er niet op, maar andere metselaars begonnen vanaf de steiger ook steentjes op mijn helm te gooien. Ik kreeg ook steeds meer vervelende opmerkingen te horen zoals: "Weet je waarom jij geen tatoeages hebt? Op worsten blijven die niet zitten. Of: "Wat ben je toch een mietje, dat jij niet rookt!". Ze moesten eens weten dat mijn vader op zijn 50ste is overleden ten gevolge van de ontelbare sigaretten die hij rookte."

Het resultaat? Niet meer terug naar de bouwplaats

De gesprekken die Hans over het pesten op zijn werkplek had met zijn werkgever hielpen niet. Hans werd na enkele maanden ziek en kwam twee jaar in de ziektewet. Therapie hielp niet en Hans durfde niet meer terug te gaan naar de metselploeg. Mede door hulp van CNV Vakmensen werd hij omgeschoold tot hovenier. Het liefst werkt hij nu alleen in de groenvoorziening. Soms fiets hij langs huizen die hij heeft helpen meebouwen. Hij denkt dan: "Jammer dat ik met het werk in de bouw moest stoppen. Voor de metselaars waren het kleine steentjes die mijn helm raakten, maar voor mij voelde het alsof ik een betonblok boven op mijn hoofd kreeg!".

Blijf respect houden voor je collega's en zoek niet de zwakste uit om gein te hebben. Ook al ben je nog zo stoer als bouwvakker of heb je als metselaar enorme brede schouders.

Ben jij ooit gepest op het werk? Hoe is jouw werkgever er toen mee omgegaan? Laat het mij weten in een reactie hieronder of mail het mij via r.jongen@cnvvakmensen.nl

Laat je reactie achter

 • Pesters zijn geestelijk zwak. Kennelijk lijdzaam ondergaan is ook zwak. Niettemin hebben pesters alle schuld.

  Overlijden van zijn vader op zijn 50e door roken hoort in het verslag niet thuis.

  Het verhaal komt nogal eenzijdig over.

  F. Bakkes, haarlem

 • Ik ben jaren kraan machinist geweest O.A in de bouw ook veel metsellaars bediend,er zijn veel domme mensen bij, ze werken der eigen te baarsten om een uur eerder naar huis te kunnen, doe normaal is voor ieder,éénbeter en veel minder stres

 • Iedereen heeft recht op een veilige werkplek.Deze man dus ook!

 • Zo een blogs als deze zouden vaker gepubliceerd moeten worden!

  Ik hoop dat pesters die nog niet weten dat ze pesters zijn, zich aangesproken voelen!

 • Pesten waar dan ook is ontoelaatbaar hier kunnen zelfs vele ergere dingen uit voortkomen, waar men van kan zeggen; wie kaats kan de bal verwachten.

  Helaas kan diegene die de bal krijgt, ook weer een onschuldige zijn.

  Met andere woorden; wie zaait zal oogsten, dus voorkomen is beter dan genezen.

  Smeenk, Haarlem

 • ik werk in een werkplaats. Ik ben in oktober 2018 ben ik naar boven gegaan omdat ik het pesten zat was.`In de laatste 3-4 jaar zijn er al 7 personen weggegaan/overgeplaatst/ontslagen i.v.m. dat pesten.  ik weet wel dat ik nu een half jaar later op diverse plekken weggezet ben om ander werk te doen, inmiddels voor de 2e keer weer ziekgemeld heb en het er uiteindelijk op uit zal komen dat ik ontslagen wordt wegens verstoorde arbeidsverhoudingen of zo. Pesten en het melden daarvan wordt bij de meeste bedrijven niet erg gewaardeerd. op papier zget men dat wel, maar praktijk is anders

 • juni 2019-

  Inmiddels zijn we een half jaar verder, heb ik een VSO (vaststellingsovereenkomst) getekend, ben ik tot 1oktober 2019 nog in dienst, mag ik thuisblijven met behoud van loon, krijg ik een beetje geld mee en zit dus vanaf 1 oktober in de WW .... geen ontslag maar dus net als een collega van mij "in onderlingen overleg" ,  31 dienstjaren en de 8e persoon op die afdeling die weggepest is door 3 collega's die de afdeling denken te runnen, en in feite dus ook doen....ik ken waarschijnlijk de volgende twee die zullen vertekken ook al...en de directie? zij kijken toe, en vinden het waarschijnlijk prima zo!

 • Dag Jan VOP-er,

  wat goed dat je die narigheid deelt. Soms kunnen wij als vakbond niet alles bereiken of goedmaken. Om pesten (niet alleen op de werkplek, maar ook in de klas of gewoon op straat)  meer draagbaar te maken of hulp te krijgen: praat erover, of schrijf erover. Daardoor gaat het pesten niet meteen weg, maar hoort of leest iemand het en krijg je hulp uit onverwachte hoek.