Stel je vraag over werk en inkomen

Onderhandelingen cao Schilders

De tweede én derde cao-onderhandelingsronde zijn inmiddels achter de rug. Op 22 september hebben we verder gepraat over de voorstellen van vakbonden en werkgevers. Gekozen is om eerst de onderwerpen te behandelen die te maken hebben met loon en met voorstellen die kostenverhogend werken voor werkgevers.

De tweede ronde

Tijdens deze tweede onderhandelingsronde is gesproken over loon, RVU-regeling, generatiepact, afschaffing wachtdagen bij ziekte, doorbetalen trouwdag en bijwonen begrafenis. Met betrekking tot de RVU-regeling (tijdelijke regeling voor eerder stoppen met werken voor zware beroepen) en het generatiepact (80-90-100) kan ik zeggen dat werkgevers hierin willen meegaan.

De werkgevers brachten een 40-urige werkweek ter sprake om het productiviteitsverlies van een generatiepactregeling te compenseren. Dit moet nog verder worden uitgewerkt. Werkgevers hebben verder de verwachting dat met de RVU-regeling en het generatiepact het hoge ziekteverzuim lager zal worden. Werkgevers willen dit wel monitoren.

De derde ronde

Op 28 september hebben wij gereageerd op de voorstellen van werkgevers en hebben we de werkgevers gevraagd te reageren op de overige werknemersvoorstellen. Samengevat: we maken stappen en er wordt serieus naar onze voorstellen gekeken. Op 5 oktober 2021 komen we voor de vierde keer bij elkaar. Wij willen de voorstellen dan graag concretiseren. Wij kijken hiernaar uit en zetten ons vol in om de beste resultaten te bereiken voor alle werknemers in de Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijven!

Laat mij horen wat jij ervan denkt!

Laat je reactie achter

 • Hallo Roel

  Rvu is natuurlijk heel belangrijk om het tot de eindstreep vol te houden is voor de meeste ouderen heel lastig wat ook het ziekteverzuim zeker verhoogd, maar het moet wel financieel kunnen om eerder te stoppen en met die regeling die er nu bij sommige bedrijfstakken is word dat heel lastig om dat je simpelweg hel weinig overhoud om te leven.

  80 90 100 is ook een mooie regeling denk ik voor 60 plussers, 1 dag minder werken kan al veel doen om het vol te houden ,maar moet ook goed collectief geregeld worden om het betaalbaar te houden voor de schilders.

  Die eerste wacjtdag moet sowiezo weer verdwijenen heft alleen maar tot gevolg dat de menswn langer ziek blijven dat weet ik uit ervaring in het bedrijjf waar ik werk , de werkgevers zien dat blijkbaar niet.

  De wintersluiting is al langer een doorn in het oog van vele , die atv dagen bv was je kwijt als je per ongeluk ziek was in die periode , terwijl ze voorheen in de vakantiebon zaten waardoor je toch de betaling had ontvangen, klopt naar mijn idee niet!!

  Als de werkgevers weer denken aan een 40 urige werkweek zullen er goede afspraken gemaakt moeten worden over de invulling van die extra uren , dus niet alleen in de winterperiode of tijdens slecht weer waar het wel op uit zal draaien als het aan de werkgevers ligt ,we hebben al genoeg verplichte vakantiedagen waardoor je weinig overhoud om zelf een keer vrij te nemen .

  Al met al zal het een zware bevalling gaan woorden maar de werkgevers hebben ons in ieder geval nodig

 • Ad, wat een mooie inhoudelijke reactie. Zonder anderen tekort te doen, je hebt er goed over nagedacht.

  Jouw afsluiting klopt, makkelijk is het niet.

  Verder, het klopt wat je schrijft of anders ben ik het er volstrekt mee eens.

  Rvu is mager, 80/90/100 is mooi, wachtdagen zijn slecht, 40 uur een ding; al met al zijn we er nog niet.

  Super bedankt voor je steun en de terugkoppeling.

  Waardeer ik zeer!!

  Groet, Roel

 • Hoi Roel

  Ik begrijp dat er een akkoord is bereikt

  Vraag me dus nog wel af hoe dat zit met de 80 90 100 regeling met betrekking tot pensioen opbouw , er staat dat werkgever en werknemer gezamenlijk de kosten daar van dragen. Houd dat in dat je 10% minder loon krijgt maar wel over de 5 dagen pensioen moet mee betalen?

  En die 5 extra dagen in de winter in overleg met de werknemer waarvoor je opgespaarde uren of vakantiedagen moet in zetten , we hebben al zo weinig vakantiedagen om vrij op te nemen als er daar nog 5 af moeten hebben we niets meer over er zijn al dagen genoeg verplicht naar mijn idee, en opgespaarde uren weet ik niet waar we die vandaan kunnen toveren.

  Al met al klinkt het aardig maar ik heb mijn twijfels over wat je uiteindelijk inlevert als je  4 dagen wil gaan werken, dat zal wel meer worden als die 10 % . Vind het een beetje vaag

  Gr ad