Stel je vraag over werk en inkomen

Pas nou op zussie!

Ring ring ring, opnieuw ring ring ring, de speciale WhatsApp toon van mijn zusje Wilma blijft maar gaan. Ondanks dat ik diep zit na te denken over de juiste woorden voor een cao voorstel over werken tijdens de hitte, (wat een tegenstelling vandaag!) krijgt de aanhoudende stroom WhatsApps mij in de greep en pak ik mijn mobiel. “Er komt veel sneeuw, er komt ijs, we kunnen schaatsen Gijs, ik heb nieuwe schaatsen gekocht, ik heb een nieuwe wintermuts en nieuwe handschoenen” en de stortvloed aan uitingen van opwinding en enthousiasme gaat maar door! Een beetje winter en mijn lieve zus Wilma is in opperste staat van opwinding. Vooral sneeuw en ze is door het dolle heen. Als ik vroeger met een nieuw vriendinnetje op de ijsbaan was duurde het maar even of ze schaatste vlak achter me om alles in de gaten te houden. Was ik mooi klaar mee natuurlijk. “Kijk je wel een beetje uit schat”? Ik vraag haar goed uit te kijken en voorzichtig te zijn, ook zij is de vijftig geweest hoor.

Vorst-App 

Na de pushmelding van de vorst app van CNV Vakmensen zie ik dat de gevoelstemperatuur in de dubbele cijfers onder 0 gaat. Dan krijg ik ook een WhatsApp van mijn zeer gewaardeerde collega Belinda binnen: “leden toch nog maar even wijzen op de vorst app?” vraagt ze bezorgd. Zelf denk ik wel dat iedereen op de hoogte is maar onder het motto een gewaarschuwd mens telt voor twee toch nog maar even dit nieuwsbericht. Bovendien zijn de gevoelstemperaturen extreem door de koude oostenwind. Tijdens het schrijven van dit blog zie ik dat in mijn regio de gevoelstemperatuur -13,7 is terwijl de temperatuur -4,2 graden is. En dat zijn dus de enorme gevolgen van windrichting en windsnelheid.

Naar je werk?

Ga je morgen weer richting de bouwplaats? Bereid je goed voor en lees de afspraken die we met de werkgevers hebben gemaakt. Onder dit bericht zie je de PDF met de cao Onwerkbaar weer. Alles rond de -6 gevoelstemperatuur, sneeuw op de bouwplaats en wanneer je wel of niet naar huis kunt gaan.

Heb je de Vorst-app al? Zorg ervoor dat je hem update of download hier de meest nieuwe versie van de vorst-app van CNV Vakmensen op je smartphone.

Download de Vorst-App voor Apple

Download de Vorst-App voor Android

Denk om je veiligheid en gezondheid. Mijn zussie heeft het overal over gehad en van alles gekocht, maar de vorstapp heb ik niet voorbij horen komen. Ik wijs haar nog wel even op de vorst-app.  “Wees voorzichtig en pas op jezelf zussie”.

Hoe gaan jullie met de omstandigheden om? Laat het me onder dit bericht weten!

Gijs Lokhorst
Onderhandelaar cao Bouw en Infra

cao Onwerkbaar weer Bouw en Infra 2020-2021 TTW apr 2020.pdf

Laat je reactie achter

  • Onze werkgever doet niet aan vorstverlet, het bestaat niet eens meer volgens hem. Mensen op kantoor en op de bouwplaats durven hier ook niet over te zeggen omdat ze denk ik bang zijn voor hun baan

  • #Tom.H Dat kan natuurlijk niet het geval zijn. Vorstverlet is al jaren niet meer collectief geregeld. Dat wil niet zeggen dat er geen afspraken meer gelden waar de werkgever zich aan moet houden. Wanneer je werkzaam bent onder de cao bouw en infra heeft ook jouw werkgever zich te houden aan de afspraken die we met elkaar hebben gemaakt. Bovendien kan hij na twee wachtdagen in geval van vorst / sneeuw een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Dit is geregeld in de cao Onwerkbaar Weer. Als werknemer ontvang je altijd 100% van je vast overeengekomen loon.  Dus ook voor jou: gevoelstemperatuur -6 of lager niet werken, bij meting 9.00 uur nog steeds het geval mag je naar huis. Denk om je zelf en raadpleeg onze vorst app van CNV Vakmensen.