Stel je vraag over werk en inkomen

Resultaten projecten BIKUDAK

In 2017 en 2018 zijn er 3 projecten uitgevoerd in de sector Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven. Dit werd gedaan met de subsidie van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Alle projecten ging over duurzame inzetbaarheid. Wat is er gedaan en wat is het resultaat? 

Uitbreiding Dakpaspoort 

De Dak Skillcard is verder ontwikkeld. Bestaande mogelijkheden zijn uitgebreid en er is een app gemaakt met 3 verschillende e-learning programma’s: Topfit, Laaggeletterdheid en Lawaai. Heb je een Dak Skillcard? Dan kun je de app gebruiken.  

Bedrijven kregen meer informatie en advies over veilig en gezond werken en het gebruik van de Dakpaspoort. Tijdens het project is ook een proef gedaan met extra begeleiding op de werkplek. Een aantal Skillcard-houders hebben extra coaching gehad, gericht op gezond en vitaal werken. 

Er zijn plannen om de Dak Skillcard nog verder te ontwikkelen.

Leeftijdsbewust op het dak 

Hoe kunnen oudere werknemers en ZZP’ers ontlast worden? Welke maatregelen zijn haalbaar en wat is betaalbaar? Ook daar is naar gekeken. Hoe? Door te kijken met welk soort maatregelen langer werken in de sector mogelijk kan worden. Ook werd uitgezocht of een team en werkverdeling kunnen helpen bij het vergroten van de inzetbaarheid.

Tijdens het project is ook een premie voor ZZP’ers bedacht. Deze heffing op de loonsom van dakdekkersbedrijven is per 2018 ingegaan.

VAK-di-scan 

Hoe blijft iemand zo lang mogelijk duurzaam inzetbaar in de sector? Daar werd de VAK-DI-scan voor ontwikkelt. De scan laat zien met welke mogelijkheden iemand duurzaam aan het werk kan blijven. Verschillende werknemers deden mee aan de VAK en de DI scan.

Met de informatie uit de scans wordt gekeken hoe het beleid binnen de sector nog beter kan worden. Daarbij wordt gekeken naar de werksituatie, gezond en veilig werken, leefstijl, persoonlijke omstandigheden, ambities en vooruitzichten.

Tijdens het project is er ook een document gemaakt met alle activiteiten die duurzame inzetbaarheid bevorderen en mede door de sector betaald worden. Er zijn plannen om de VAK-di-scan nog verder te ontwikkelen.   

Laat je reactie achter