Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Wat is een zwaar beroep?

Het Economische Instituut voor Bouw (EIB) heeft samen met cao-partijen in de Afbouw- en Natuursteensector een rapport gepresenteerd met daarin de resultaten van een onderzoek naar zware beroepen en eerder stoppen met werken.

We weten allemaal dat werknemers met zware beroepen eerder beginnen met werken, harder slijten en gemiddeld drie jaar korter leven dan bijvoorbeeld kantoorpersoneel.


Het rapport is niet bedoeld om de oude discussie opnieuw te starten maar bevat juist  een objectieve en bruikbare definitie wat een zwaar beroep is.

Hopelijk is Politiek Den Haag bereid serieus naar de uitkomsten van dit rapport te kijken.

Het rapport zelf lezen? Download het door hier te klikken

Staat jouw beroep erbij?

 

Laat je reactie achter

 • mensen met zware beroepen eerder laten stoppen? Als deze mensen 5 jaar eerder mogen stoppen dan laat de werkgevers ze 10 jaar van te voren omscholen naar een "lichter" beroep waardoor deze mensen nog niet eerder kunnen stoppen. Gewoon iedereen 40 jaar laten werken en dan naar huis.

  Ik heb het na 44 jaar werken van veel uren per week wel zo'n beetje gezien (zelf voor gekozen zegt men dan) en ik moet nog 7 jaar.

  Beroepen die ik nooit zou willen doen omdat ik het zwaar en lomp werk vind, en daarom ontzettend veel respect heb voor die mensen die het doen, zijn ijzervlechter op de bouw, steigerbouwers op de bouw, ruw-betonwerkers in de bouw.

  Ik heb deze beroepen nooit uitgevoerd, en hoop dat ik het nooit hoef te doen en als ik het gedaan zou hebben lag ik allang in mijn doodskist. ( ik ken nog al wat vlechters in mijn omgeving die of de 60 niet (werkend ) haalde of rond die tijd afgekeurd werden met versleten knieën, schouders, rug en weet ik wat al meer EN DEZE BEROEPEN STAAN NIET EENS IN HET RAPPORT ZWARE BEROEPEN!! SCHANDALIG!!!  

  Bij het UWV zegt men dan: "zolang je kan zien is er altijd nog wel werk te vinden die u kunt doen"

 • Jan, het gaat er ons om dat dat verandert. Als Den Haag het beleid aan past, gaat het uwv anders werken.

  Daar gaan we voor!

 • Ik lees in het rapport 'eerder stoppen met werken' dat  volgens de

  gehanteerde definitie  zeven UWV-sectoren in aanmerking komen voor een

  regeling voor een vervroegd pensioen voor zware beroepen. Deze sectoren zijn,

  naast de afbouw- en natuursteenbranche, de schilders, dakdekkers, reiniging,

  visserij en taxi- en ambulancevervoer.

  Zelf zit ik in d zeevaart (bagger) en ik zie dat de meesten in deze branche vroegtijdig stoppen met varen. Men kiest voor een baan aan de wal. Slechts een enkeling gaat door tot zijn pensioen. De uitval zoals die door het UWV berekend wordt gaat voor onze branche dus helaas niet op. Dit in tegenstelling tot de visserij die wel tot de zware beroepen wordt gerekend.

 • Goedemorgen,

  Het uwv kijkt naar uitval in de sector. Zelf stoppen valt daar inderdaad niet onder.

  Het komt in de door jou genoemde sectoren ook voor dat men voor baan aan wal kiest als er vriendin/vrouw/gezin komen.

  Vissers zijn en blijven vaak vissers, omdat ze met regelmaat thuis zijn. Bagger en scheepvaart hebben dat niet, waardoor dat het juist zwaar maakt.

 • Goedemorgen,

  wat te denken van 12 uur wachtlopen per dag, 7 dagen per week, de nachtdiensten, de lange dagen onder tropische omstandigheden. Ik denk wel dat deze factoren ook best wel mee tellen voor de term 'zware beroepen'. Uit het verslag blijkt dat ander EU landen deze beroepsgroep juist wel tot de zware beroepen rekent.

  Zelf ben ik machinist en ben ook al op leeftijd. Neem maar van mij aan dat al deze factoren het er op mijn leeftijd niet gemakkelijker op maken. 67 jaar en drie maanden, nee, dat ga ik waarschijnlijk niet redden.

  Wat te denken van de mensen die in onze beroepsgroep vroegtijdig komen te overlijden. Hoe vaak zien we de berichten van onze collega's niet voorbij komen, net met pensioen en helaas te vroeg gestorven. Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt dat andere landen deze factor ook meenemen in hun keuze om een beroep als zwaar te definiëren.

 • Klopt. Wij zijn het wel eens. Maar eib onderzoekt en vergelijkt. Kijkt naar uitval en dergelijke. Die cijfers kan ik niet veranderen. Maar dat jouw werk zwaar is, zeker wat jij schetst, is helder

 • Misschien iets om mee te nemen met de aankomende CAO onderhandelingen.

 • Geef ik door aan Gijs Lokhorst. Hij is bestuurder in jouw sector