Stel je vraag over werk en inkomen

Werken in coronatijd: het verhaal van Halbe

In deze rubriek lees je wekelijks een verhaal uit de praktijk in coronatijden. Deze week het verhaal van Halbe, uitvoerder bij Jorritsma Bouw. Hij vertelt over het werken op de bouwplaats met corona.

Op dit moment zitten we in een afrondende fase van ons project. We hebben mooie huurwoningen gebouwd in Groningen en deze worden momenteel opgeleverd. Werken tijdens de coronacrisis vraagt wel wat van je. Sommige collega’s hebben familieleden thuis, die vallen onder de kwetsbare groepen. Anderen hebben een partner die werkt in de zorg. We proberen contacten zoveel mogelijk te beperken.

De oplevering naar de bewoners doet de makelaar, wij geven alleen de sleutels af. Zo hebben we weer een contactmoment minder. Leveranciers komen niet meer de keet binnen. De mannen lunchen in kleine groepjes zodat ze minimaal anderhalve meter uit elkaar zitten. Om zoveel mogelijk te spreiden hebben we een tweede schaftkeetruimte gemaakt.
De handdoeken voor het afdrogen van je handen zijn vervangen door papieren doeken. Ik kan de mannen niet verplichten om hun handen te wassen. Wel kan ik er voor zorgen dat alles er is. De mannen nemen het coronavirus erg serieus, dat is fijn. Als we moeten werken in een huis, dan zorgen we dat er maximaal twee mensen in een huis bezig is. We lopen nu als ware meer achter elkaar aan.

De werknemers op kantoor werken afwisselend thuis en op kantoor. Ook kunnen ze in de avond en op zaterdag werken. Dit maakt het mogelijk om wat flexibeler te zijn voor het thuisfront. Als de partner in de zorg werkt of in de kinderopvang, dan kunnen ze zo meer rekening met elkaar houden.
We hopen natuurlijk dat de maatregelen snel zijn vruchten afwerpen. Tot dan is het roeien met de riemen die we hebben en maken we er het beste van.

Laat je reactie achter