Let op: om een vraag te stellen moet je ingelogd zijn.
Als je deze optie kiest, komt je vraag niet op de community. De experts van Je Achterban zien je vraag wel en geven antwoord.
Log in of maak een account om je vraag te plaatsen. Let op: zodra je bent ingelogd, wordt je vraag automatisch geplaatst!
Controleer of je al een account hebt.
Reageren op blogs kan makkelijk met jouw e-mailadres, Facebook- of Google-account.
Als medewerker in de bouw spaar je automatisch geld met het Tijdspaarfonds. Maar hoe werkt het eigenlijk? Wanneer krijg je de uitbetaling van het Tijdspaarfonds en hoe neem je tussendoor geld op?
Het Tijdspaarfonds is voor alle werknemers in de bouw. Het lijkt op een spaarpot. Elke maand of vier weken maakt je werkgever geld over naar een aparte tijdspaarrekening. Zo bouw je persoonlijk spaargeld op. Dit spaargeld bestaat uit de volgende drie of vier onderdelen:
Dit is je vakantiegeld. Het gaat om 8 procent van je bruto loon. Je kiest zelf of 100% of 55% van dit geld naar je Tijdspaarfonds gaat. Kies je voor 55%? Dan krijg je de rest uitbetaald bij je loon. Dat geld spaar je dus niet.
Dit is het loon dat je werkgever voor een aantal verlof- en verzuimdagen betaalt. In het schema zie je het aantal verlofdagen dat bij een 40-urige werkweek hoort. Werk je minder uur, dan wordt het aantal verlofdagen naar verhouding berekend. Ook hier kies je zelf of 100% of 55% van dit geld naar je Tijdspaarfonds gaat.
Met dit spaargeld zorgt je werkgever ervoor dat je gezond en gemotiveerd je werk kunt doen. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je te laten omscholen of om op oudere leeftijd extra verlofdagen te kopen.
Het saldo Spaaruren zit niet bij iedereen in het Tijdspaarfonds. Gebruikt je werkgever de spaarurenregeling uit de CAO Bouw en Infra? Dan kan hij je verplichten om 80 spaaruren op te bouwen. In dat geval gaat 55% van het loon dat je voor overwerk of reisuren krijgt naar je Tijdspaarfonds. Je werkgever rekent dit om naar Spaaruren.
Alle bouwplaatsmedewerkers doen verplicht mee aan het Tijdspaarfonds. Ben je een UTA-medewerker en doe je uitvoerend, technisch of administratief werk? Dan beslis je zelf of je meedoet.
Je werkgever maakt het geld over naar je tijdspaarrekening, binnen twee weken na het uitbetalen van je loon. Op je loonstrook zie je hoeveel geld er naar Dagen, Vakantietoeslag en DI gaat. Ben je een UTA-medewerker en doe je niet mee? Dan spaar je niet, maar krijg je dit geld bij het salaris op je eigen bankrekening gestort
De uitbetaling van het Tijdspaarfonds vindt ieder jaar in mei plaats. Je krijgt het bedrag van het opgebouwde saldo Dagen en het opgebouwde saldo Vakantietoeslag. Heb je tussendoor al wat opgenomen? Dan krijg je het overgebleven bedrag uitbetaald. Dit wordt automatisch op je bankrekening gestort.
Doet jouw werkgever mee aan de spaarurenregeling? Sinds 2019 worden de Spaaruren niet meer automatisch uitbetaald in april. Je kunt het geld zelf opnemen met het opnameformulier of via Mijn Tijdsparen. Doet je werkgever niet mee met de regeling, dan spaar je niet voor de Spaaruren.
Het opgespaarde bedrag voor Duurzame Inzetbaarheid wordt niet automatisch uitbetaald. Wil je dit geld opnemen, dan kun je dit zelf aanvragen met het opnameformulier of via Mijn Tijdsparen.
Je kunt elke werkdag geld opnemen uit het Tijdspaarfonds, zolang je genoeg saldo hebt. Dit doe je met een verzoek tot uitbetaling van je Tijdspaarfonds.
Vul hiervoor het online opnameformulier in.
UTA-medewerkers vragen uitbetaling via Mijn Tijdsparen.
Je kiest zelf:
Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.
Vul je e-mailadres in om te controleren of je al een account hebt.
Om een reactie te plaatsen moet je eerst inloggen of een account aanmaken.