Stel je vraag over werk en inkomen

Stelling: ik maak me zorgen om mijn baan in de bouw

Vakbonden CNV en FNV maken zich grote zorgen om de werkgelegenheid in de bouw, als gevolg van de stikstofproblematiek. Minister Schouten wil eerst advies vragen aan de Raad van State en heeft nog geen concrete maatregelen voor de bouw aangekondigd. Daarmee worden stilgelegde bouwprojecten niet vlotgetrokken. 

Het stikstof- en PFAS- (verzamelnaam niet afbreekbare giftige stoffen in grond) dossier heeft gigantische gevolgen voor de bouw & infra sector. Vele duizenden projecten worden niet afgemaakt, opgestart of in de markt gezet. Wanneer de politiek niet snel ingrijpt en noodwetgeving afkondigt, vrees ik dat er vele ontslagen gaan volgen en bedrijven failliet gaan. En dan moeten de cao-onderhandelingen in november nog van start gaan. Vul maar in, werkgevers gaan niet of nauwelijks ruimte zien om welke mooie afspraak dan ook te maken.

> Lees het hele bericht over de werkgelegenheid in de bouw

Stelling: Ik maak me zorgen om mijn baan in de bouw

Wat merk jij van de bouwstop? Heeft dit invloed op jouw werk? Vrees je voor je baan?

Laat je reactie achter

 • Zeker als je vandaag deze kop ziet in de CoBouw: Kaalslag door stikstofcrisis: ‘in 2020 nog maar 35.000 nieuwe huizen’

 • Als 63 jarige, hoef ik mij geen zorgen meer te maken voor mijn baan, maar wel maak ik mij grote zorgen voor de gehele bouwsector en de infra structuur.

  Wanneer de bouw stagneert, stagneert ook de aanleg van nutsvoorzieningen, wegenbouw, etc.

  Het probleem is dus veel groter dan het lijkt...............

 • Als het met het stikstof gebeuren niet goed gaat gaan er veel banen verloren

 • Ik maak me er vooral zorgen over omdat dit allebei gevallen zijn waar de overheid iets in wetten vastlegt en er achteraf pas achter komt dat ze iets doms gedaan hebben. En dan kunnen ze de wetten niet zomaar meer corrigeren. Die PFAS mag altijd nog worden geproduceerd en uitgestoten worden.

  En ook nergens wordt gemeten of in huidige situaties de PFAS te hoog is.  Stel je wil in een speeltuin bij een kinderopvang de zand in de zandbak vervangen, dan kan het zomaar zijn dat je die zand niet meer mag afvoeren doordat de waterwerende impregeneer spray op de kinderschoentjes die zand heeft vervuild. Maar er is verder geen hond die zie zich er druk om maakt als je die zand gewoon laat liggen waar die ligt. Hoe krom is dat dan.

  En dan wel met het simpelste gemak de bouw plat gooien op basis van een norm die compleet willekeurig is vastgesteld.

  Het amateurisme bij de wetgevende macht, daar maak ik me zorgen over.

  En dat er dan een minister op sneuvelt dat maakt het alleen maar erger, want die wetten zijn opgesteld door het ambtenarenkorps op de achtergrond. En die ontspringt juist de dans als alleen de top wordt vervangen.