Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

CNV-leden zijn akkoord met het onderhandelingsresultaat!

Een meerderheid van de CNV-leden heeft vóór het onderhandelingsresultaat voor de cao Bouw & Infra 2020 gestemd. Dat betekent dat de afspraken die CNV met de werkgevers op 29 juni 2020 overeenkwamen, definitief in de cao komen. Graag vertel ik je wat er verder op de planning staat.

Uitkomst stemming

Zoals dat altijd gaat bij een onderhandelingsresultaat na de cao-onderhandelingen, hebben de CNV-leden in de Bouw & Infra het laatste woord. Wanneer er een meerderheid voor stemt, is het onderhandelingsresultaat goedgekeurd en worden de afspraken echt uitgewerkt in een definitieve cao.

 • 81% van de leden stemt voor
 • 19% kan zich er niet in vinden

Dat betekent dat er een (grote) meerderheid instemt met het cao-resultaat. 

Afspraken verder uitwerken

Alle betrokken werkgevers- en werknemersorganisaties zijn nu akkoord met de nieuwe afspraken. De komende tijd worden de afspraken dus verder uitgewerkt tot een definitieve cao(tekst).

Cao-traject 2021

Na de zomer bereiden we het cao-traject voor de onderhandelingen van de cao Bouw & Infra 2021 voor. Daarbij nemen we ook alle aandachts- en kritiekpunten mee die we in het vorige cao-traject kregen.

Looptijd cao 2020

De cao loopt van 1 januari 2020 tot 31 december 2020.

> Lees hier het onderhandelingsresultaat nog eens door

Vragen of reageren?

Laat een reactie achter onder deze blog!

 • Ik vindt het heel bijzonder dat 81% voor heeft gestemd terwijl dat heel onze bouw tegen is we worden uitgeknepen ga nou is wat doen aan kilometergeld en salaris want als dit zo door gaat heb je over 1jaar geen leden meer we stikken van het werk overal jullie zijn beet genomen door de corona onzekerheid 2%procent opslag is een lachertje

 • Weet niet hoe dat stemmen in zijn werk gaat maar heb wel enig idee.

  81% geloof ik persoonlijk niet!!

  De stem van de leden die niet gestemd hebben zal wel naar de ja stemmers gaan denk ik??

  Of heb ik ongelijk??

 • Beste djterharmsel,

  Je hebt inderdaad ongelijk. We tellen enkel leden die wel hebben gestemd. Daarvan was 81% het eens.

 • Onder de huidige omstandigheden toch wel een redelijk resultaat lijkt mij. Nu er voor zorgen dat het tijdspaarfonds zo als het er nu uitziet niet gaat verdwijnen. Ik zou zeggen vakbond vecht voor je leden. Dit is echt een breekpunt. Dit opgeven is niet uit te leggen aan de leden.

 • Tijdspaarfonds moet blijven.! Enigste (verkapte) spaarpotje wat er nog is.laat dit zo...

 • beste @Yanick, zijn dat alleen CNV leden die onder de bouw CAO vallen?

 • @oscar kuipers Bij zowel FNV als CNV kunnen de leden formeel stemmen. Bij FNV 86% voor en 14% tegen, bij ons als CNV Vakmensen 81% voor en 19% tegen dus iets kritischer. Stemprocedures zijn geautomatiseerd en er zijn geen dubbeltellingen.

 • @djterharmsel Wellicht iets voor jou om zitting te nemen in onze cao commissie. Kun je actief meedenken, meepraten en meebeslissen. Kun je zelf van A tot Z hoe we met elkaar werken. Ik ben als onderhandelaar maximaal transparant naar leden en werknemers. Laat zien en zeg het mij aub waar ik daarin tekort schiet. Leden gaan er uiteindelijk over, alle ruimte aan werknemers en leden om invloed en zeggenschap te hebben. Maar niet flauw blijven doen en zeggen dat je het niet gelooft....je bent welkom.

 • @martin Molendijk Eens dat iets hogere loonafspraak mooi zou zijn geweest. Feit is ook dat ‘de wereld’ vanaf oktober tot heden is veranderd en een betere loonafspraak er niet in zat. Wel structureel 2% uiteindelijk, kijk om je heen waar grote cao’s zonder enkele verbetering worden verlengd. En je kunt het er niet mee eens zijn: onder de huidige omstandigheden is een grote meerderheid van mening dat we met het resultaat moeten instemmen. We zijn een vereniging, leden bepalen het. Wanneer je meer invloed of zicht op processen, wat dan ook wilt, neem zitting in onze cao commissie en je bent van Start tot Finish tot in detail op de hoogte . Van harte welkom en uitgenodigd. Neem je verantwoordelijkheid aub en ondersteun je collega’s en mij. Je hebt mijn nummer.

 • Zie mijn feedback die ik reeds had gegeven bij: www.jeachterban.nl/.../we-hebben-een-onderhandelingsresultaat

  De wereld is veranderd idd. maar de bouwwereld niet, daar zijn jullie mooi ingelopen zeg ik dan maar.

  Ben het wel met je eens dat de beste stuurlui aan wal staan.

  Ik geloof je ook dat je keihard je best doet, daar mogen we ook op hopen want je doet het voor ons allen.

  Hopelijk nu een goed doordacht CAO voor volgend jaar en vergeet niet... 900.000 woningen de komende 20 jaar, daar veeg je alle argumenten mee van tafel ;)

  Groetjes Jarno Groot Landeweer.

 • Beste Gijs,

  Dacht dat dit platform in het leven was geroepen om te communiceren met de leden?

  Dus als ik of wie dan ook een vraag of opmerking hebt over de gang van zaken heeft dat niks met flauw te maken!

  Ben zeker wel benieuwd hoe dat onderhandelen in zijn werk gaat?

  Maar hebt gewoon een fulltime baan dus dat wordt lastig denk ik.

  Er zijn gewoon een paar dingen die mij steken en dat is dat jullie altijd te laat beginnen met onderhandelen en die loonsverhoging van 2%  op 1 december betekent dus een verloren jaar.

  Misschien een tip om iets meer met sociaal media te doen?

  Als ik jullie was zou ik na de vakantie gelijk beginnen met onderhandelen!!

  Fijne vakantie!!

 • In de nieuwe cao staat ook dat met ingang van 2021 de pensioenpremie (22,2%) voor 50 – 50 verdeeld over werkgevers en werknemers. Dus ieder 11,1 %

  Nu dit jaar is dat nog 13,063 voor werkgever en 9,1366 voor werknemers.

  Werknemers gaan dus 1,9% meer premie betalen.

  Dan zijn we die 2% loonsverhoging (inflatie compensatie) dus meteen weer kwijt.

  Zo gaan we er netto gewoon niets op vooruit.

 •  Sorry, woordje flauw had betrekking op het proces rond het stemmen. Kreeg de indruk dat je bleef twijfelen aan de kwaliteit / gang van zaken rond de stemprocedure. Daar is geen enkele reden of aanleiding voor. Laten we maar rusten ok?

  Alle leden van de cao commissie hebben full time baan, hoeft geen beletsel te zijn. Commissie komt niet vaak fysiek bijeen, alleen als het echt nodig is. Veelal per e-mail en wanneer bijeenkomst wel fysiek is zorgt de bond voor betaling van je loonverlet. Na de vakantie even telefonisch contact met elkaar hebben?

  En laat helder zijn: ik ben echt blij met je actieve rol op dit communicatie platform.

 • @1976 Je conclusie klopt niet hoor. Tegenover de stijging van de pensioenpremie staat de vrijval van de 55- premie die rond 3,5 % zal zijn. Netto positief resultaat zal er zijn voor werknemers.

 • @Gijs,  die vrijval van de 55- premie staat toch los van deze cao onderhandeling. Die zou al vrijvallen.

  Dat stond al veel langer vast en zou ook gebeuren als er geen nieuw cao resultaat was.

  Dus we geen in praktijk wel 2 procent  vooruit, en gelijk 1,9 procent achteruit.

  Als we dan rekening houden met de inflatie gaan er we netto wel degelijk op achteruit.