Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Deel jouw ideeën

De onderhandelingen over de nieuwe cao Bouw en Infra zijn uitgesteld tot januari 2020. Dat betekent niet dat we stil zitten. Wat moeten we volgens jou afspreken?

> Deel jouw idee op de ideeënpagina en reageer op ideeën van anderen

Eerder stoppen met werken, wat heb jij ervoor over?

Onze eerste verkennende gesprekken gaan over langer doorwerken. CNV Vakmensen wil afspraken maken waardoor jij eerder kunt stoppen. Dat wil jij misschien ook wel. Onder deze blog kun je jouw input over dit onderwerp kwijt. Beantwoord ook deze vraag:

Is jouw antwoord ja? Laat dan hieronder weten wat je maximaal wilt betalen.

 • ja ik zou dat wel willen kan dat via het pensioen stelsel of van brutoloon in het gedeelte prestatietoeslag /?

 • ik ben bereid mee te betalen kan dat via het pensioen stelsel of bruto bij het gedeelte prestatietoeslag ?

 • Ik ben altijd al een voorstander van de optie om na 45 jaar werken te kunnen en mogen stoppen met werken. In principe is het nu ongelijk verdeeld: degene die in de positie is om langer te studeren betaald minder jaren AOW maar profiteert op dezelfde leeftijd als iemand die maar net MBO heeft afgerond of zelfs minder. Vanuit dat standpunt lijkt mij dat de kosten van eerder stoppen meer een gemeenschappelijke zaak is dan een persoonlijke kwestie.

  Daarnaast zie ik dat mensen net voor hun pensioengerechtigde leeftijd niet meer actief in de arbeidsmarkt zullen zijn maar gedwongen uit een ander potje teren n.l. WW of ziektewet. Dit wordt veroorzaakt doordat veel mensen het tegen die tijd niet op kunnen brengen om te blijven werken of zelfs, gezien de leeftijd geen baan meer krijgen. Anderzijds zullen jongeren minder makkelijk aan een baan kunnen komen omdat deze plekken bezet zijn door "te" oude werknemers.

  Ook dit zijn kosten die door de gemeenschap betaald worden. Nu is er misschien een tekort aan arbeiders maar ook dit verandert weer. Om te kunnen doorwerken op latere leeftijd dient er vanuit werkgevers zijde meer gestimuleerd te worden.

  Als antwoord op de vraag of en hoeveel ik zelf zou willen betalen bij vroeger stoppen met werken moet ik zeggen dit na 2 uur bedenktijd niet te weten.

  De kosten zijn afhankelijk per situatie van dat moment. Naar bovenstaande tekst kijkende zou ik zeggen geen kosten voor mijn rekening te willen nemen. Als we 10 jaar terug kijken dan zie je dat collega's destijds stopten op de leeftijd die ik nu bijna heb. 10 jaar later moeten we 10 jaar langer werken. Iets in mij zegt mij dat dit niet klopt. Mijn eerste reactie is dus nee niets.

  Wat is er mis met een pre-AOW? Eerder AOW ontvangen tegen een iets lager bedrag? Samen met een pre-pensioen zal dit in veel gevallen toereikend zijn en dus keuze van de persoon zelf.

 • Ik heb de 45 jaar werken bijna vol, ben toe aan de 2e knieprothese ( werkgerelateerd) en wordt gevraagd of ik nog mee wil betalen aan eerder stoppen met werken! Ik niet dus! Moet dus nog 5 jaar werken tot 67 en dat zal lastig worden! Red ik het niet, wordt het ziektewet tot 67 jaar.

 • Hebben wij werknemers de laatste jaren nog niet genoeg  betaald? (Ingeleverd?)

  Lonen gaan nagenoeg niet omhoog,

  Langer doorwerken,

  Vorstverlet weg,

  Ouwe lullendagen eraf.............

  Ik ervaar van oudere collega's dat die de eindstreep niet op een gezonde, werkende manier gaan halen.

 • ik ben NIET bereid om te gaan betalen voor iets waar ik al aan betaal nl. 55+ & 55_. word nog op mijn loonstrook weergegeven en voor VUT-premie betaal ik ook nog ik heb er 41jaar opzitten in de bouw in weer en wind , dus kom maar met een beter voorstel.

 • Volgens mij heb ik mijn steentje in de inmiddels 42 jaar in de bouw al wel bijgedragen om eerder te stoppen met werken!

 • Er moet een regeling komen om het mogelijk te maken dat je eerder kan stoppen met werken. Ben ook bereid om daar een kleine bijdragen voor te betalen hoeveel weet ik niet als het maar schappelijk is. Als je 45 jaar in de bouw heb gewerkt is het tijd om te stoppen, ik heb er nu 40 jaar opzitten en krijg steeds meer fysieke klachten

 • Ik ben het volledig eens met pietkees schoe ,we hebben al zat betaald aan vut en vroeg pensioen .55- en 55 + we moeten na 40 of hooguit 45 jaar gewerkt te hebben gewoon nog een paar jaar kunnen genieten van de vrijheid  nog effe en we lopen met een rollator op de bouw rond ! De aow moet gewoon ingaan op 65 jarige leeftijd zoals het was , het is gewoon diefstal van betaalde premie!

 • Ik ben ook niet bereid om te gaan betalen waar ik al jaren voor betaald heb,ik ben nu 53,de seniorendagen heb ik geen recht op,was een half jaar te " jong" en nu wordt er gevraagd om mee te betalen,en wat kun je nu nog sparen als je de vijftig gepasseerd bent? Ipv iemand van 30? Die kan 20 jaar langer sparen!!

 • Jan Haag

  Ik heb al 42 jaar in de bouw gewerkt waarvan 36 jaar met suikerziekte en aan 1 voet mijn tenen al ben kwijtgeraakt. ben nu 58 en dan door moeten werken tot je 67ste . Bij 45 jaar werken en een leeftijd van 63 jaar moet er gesopt kunnen worden 15%AOW minder en pensioen moet dat mogelijk zijn en niks zelf betalen we hebben al veel te veel ingeleverd. Ik ben nog blij dat ik 10 senioren dagen heb en daardoor 4 dagen kan werken Die ben je ook al kwijt als je 5 jaar jonger bent.

 • Ik werk nu  ruim 45 jaar in de bouw en ben 62 jaar. Er moet gewoon een regeling komen dat bouwvakkers er mee kunnen stoppen, want je gaat het echt voelen aan je lichaam dat het steeds zwaarder wordt en dat het heel moeilijk is om fit de finish  te halen . We hebben overal aan betaald maar grijpen aan alle regelingen in het verleden net mis. Het word hoog tijd dat wij financieel gecompenseerd  worden om zo vervroegd uit te treden . 45 jaar is meer dan genoeg !

 • Nee, ik denk dat we al meer dan genoeg betaald hebben en ingeleverd...

  Het werken in de bouw en infra is slopend, ik ben inmiddels de 50 gepasseerd en werk al vanaf mijn 16e... en ik merk dat de jaren steeds meer gaan tellen voor mijn lichaam.

 • Ook voor de bouw zou een goede 80/90/100 regeling moet komen. Dit is bij verschillende sectoren al goed geregeld.  Wil je in de bouwen dag minder gaan werken als voorloper op je pensioen miet je zelf dagen bij kopen.

 • werk nu 47 jaar dus 45 jaar aantoonbaar gewerkt nu stoppen kost handen vol geld ben nu 62 jaar waarom kunnen de opgebouwde ww rechten niet worden gebruikt heb ik toch zelf opgebouwd