Stel je vraag over werk en inkomen

Onderhandeling over de cao hervat!

Maandag 8 juni zijn de onderhandelingen op aangepaste manier hervat. In kleine delegaties wordt bijeengekomen en de andere delegaties sluiten digitaal aan zo nodig. Eerst kwam de Stikstof en de PFAS situatie voorbij en toen de coronacrisis. Het zorgt voor veel vertraging.

Stapjes naar elkaar
Werkgevers zijn eindelijk bereidt te komen tot een eerlijke loonsverhoging en we gaan praten over een "eerder stoppen met werken" regeling. Niet alleen voor de mensen op de bouwplaats maar ook voor het UTA personeel. Over de financiering daarvan gaan we nog onderhandelen.

Wat denk jij ervan?
Laat weten wat jij vindt van de huidige richting van de onderhandelingen, of heb je vragen? Hieronder kun je reageren.

LET OP: Dinsdagavond houden we hier een LIVE spreekuur! Gijs Lokhorst zit dan achter zijn laptop om te reageren

 • Beste Gijs,

  Dit bedoel ik nu met achter het net vissen!!!

  De werkgevers zien donkere wolken boven de markt.

  Gevolg is dus weinig of niks geen loonsverhoging

  Terwijl ik en denk heel veel van mijn collega's nog nooit zoveel gewerkt hebben als dit voorjaar!

  En de werkgevers hebben nog nooit zoveel verdiend als dit voorjaar!!

  Kan me nog een brief van na de vorige crisis herinneren met de tekst DAN KUNNEN WE OOGSTEN!!

  Tot op heden nog steeds niks!!!

  Succes met de onderhandeling en ga er eens voor een goede OOGST  wordt wel keertje tijd.

 • Beste djterharmsel,  dank voor je reactie. Snap je zorg hoor. Ook ik ben van mening dat er sprake moet zijn van een passende loonstijging. Feit is dat een aantal voorspellingen reden zijn tot vormen van zorg.  Ook is een 'regeling eerder stoppen met werken' ook een belangrijk onderdeel van onze inzet. Gezien stikstof, pfas en corona is 'het sentiment' lastig om maar zo te zeggen. Van achter het net vissen is zeker geen sprake. Overigens net zo min als dat ik beweerd zou hebben dat we wel eens even gingen oogsten ;-)

  Dank voor je steunbetuiging, stel ik op prijs.

 • Ik heb wel eens het idee dat de werkgevers alleen de donkere wolken zien.  Ik zie een ongekend grote nieuwbouwopgave liggen voor de komende 10 jaar. Een enorme schaarste in sociale huur. Gebrek aan middenhuur en onbetaalbare koopwopningen voor starters.  Denken in kansen en oplossingen en werken aan een lange termijn visie.  De lonen in de bouw zijn zo laag dat alleen scholieren met enorme toewijding kiezen voor een baan in de bouw. ontdanks robotisering en prefabricering zijn er evengoed nog handjes nodig. Deze handjes moeten eerlijk en goed betaald worden en niet vervangen voor mensen uit oost europa die voor 20 euro blij de wereld rond rennen.  Maak de bouw weer concurerend. Zielige verhalen over te slechte marges trap ik niet meer in. De race tot de bodem moet maar eens klaar zijn. Tijdens de vorige crisis zijn er door de werknemers flinke offers gebracht en tijdens de laatste cao afspraken was de loonsverhoging deels een sigaar uit eigen doos. Tijd voor een ieder zijn verwantwoordelijkheid te nemen en te zorgen dat de bouw een aantrekkelijke sector wordt voor de jeugd en dat bouw en uta personeel een nette loonsverhoging krijgen want daar is de laatste 2 jaar hard voor gewerkt.

 • Hoi Marcel Piet,

  Je moet er inderdaad wel een beetje doorheen prikken. In zijn algemeenheid hebben werkgevers in tal van sectoren vaak de eigenschap de omstandigheden somberder te benoemen dan feitelijk sprake van is. De perspectieven voor de komende jaren in onze sector zijn goed. Marges zijn niet groot maar dat is werknemers niet aan te rekenen, is eigen manier van werken van die betreffende ondernemers. Nemen er genoegen mee om het werk kost wat kost te krijgen.

  Volstrekt met je eens dat er een lange termijn visie moet zijn en we aantrekkelijk moeten zijn voor jongeren. Jouw stelling dat loonstijgingen sigaar uit eigen doos waren deel ik niet. Als je hele crisis periode 2008-2016 gaat analyseren zijn er nauwelijks arbeidsvoorwaardelijke rechten verloren gegaan als je het afzet tegen de omvang van de crisis. Maar ik laat me graag overtuigen met argumenten en feiten.

  Dank voor je reactie en blijf meedenken en meepraten, stel ik erg op prijs.

 • Beste Gijs, ik zag dat er nu voorstellen zijn om de bouw met rust te laten i.v.m. de stikstof maatregelen, dat geeft hopelijk ruimte op de onderhandelingstafel,  op 01-07 gaan er allemaal tarieven veranderen van minimumloon en de huren enz. er is nu nog geen akkoord, maar ik neem aan dat u zich hard voor maakt dat we ruim gecompenseerd worden voor deze inflatie.

  Maar is er zicht op een datum wanneer er een afronding is aan deze onderhandelingen? of een perspectief op een bepaalde datum?

 • Hoi Oscar,

  Aanstaande dinsdag worden de onderhandelingen voortgezet. We vinden dat een realistische loonsverhoging moet worden afgesproken. Net als een regeling 'eerder stoppen met werken'.

 • Beste Gijs,

  Ik ben het ermee eens dat er inderdaad een loonsverhoging in de bouwsector noodzakelijk is, er gekeken moet worden naar mogelijkheden om voor de jongeren de sector aantrekkelijk te houden en mogelijk aantrekkelijk te maken én niet te vergeten dat er goed gekeken moet worden op welke wijze eerder te kunnen stoppen voor de ouderen werknemers!

  De bouw is één van de belangrijkste sectoren in onze economie.

  Ikzelf ben 57 jaar en vanaf mijn 16e jaar, dus nu al 41 jaar werkzaam in de bouw!

  Het moeten werken op deze leeftijd in alle weersomstandigheden is bij tijden niet te doen. De voorkeur om de 80/90/100 procent regeling óf de pensioenleeftijd drastisch te verkorten met minimaal 4 jaar zou erg wenselijk zijn, maar ook noodzakelijk om de eindstreep te halen!

  [Jaren geleden kenden we de VUT-regeling waarbij de werknemers de mogelijkheid hadden om te stoppen bij 57 jaar en met minimaal 40 dienstjaren]

  We wensen jullie héél veel succes met deze onderhandelingen en zien bovenstaande punten graag terug in de CAO afspraken!

  Evert Jan