Stel je vraag over werk en inkomen

Onderhandelingsronde twee: scherp en positief

Op dinsdag 3 en woensdag 4 maart hebben CNV Vakmensen en de werkgevers opnieuw onderhandeld over over jouw nieuwe cao Bouw & Infra. Deze tweede onderhandelingsronde verliep erg positief. De inzet op de verschillende onderwerpen wordt steeds duidelijker. Op 10 en 11 maart gaan we door met ronde drie. 

Dit hebben we besproken:

Meer zeggenschap over budget werknemers

We bespraken hoe de doelstellingen van het huidige DI-budget van werknemers kunnen worden behaald. Hierbij is het voor ons het belangrijkst dat scholing en ontwikkeling maximaal worden bevorderd. Vakbonden en werkgevers vinden dat de bewustwording over het belang van scholing en ontwikkeling beter kan en moet. Bij zowel werkgevers als werknemers.

Eerder stoppen met werken

CNV Vakmensen wil dat per 1 januari 2021 werknemers drie jaar eerder moeten kunnen stoppen met werken. We hebben besproken of deze wens betaalbaar is.

Zware beroepen, wat vind jij?

Bij eerder stoppen met werken gaat het ook over wat er valt onder ‘zware beroepen’. Moet een ‘regeling zware beroepen’ ook gelden voor UTA werknemers? En hoeveel bouwplaatsmedewerkers stromen dan door naar UTA functies? Laat hier jouw mening achter!

Arbeidsomstandigheden en veiligheid

Werken in de warmte. We hebben hierover uitgebreid gesproken aan de onderhandelingstafel. CNV Vakmensen vindt dat werknemers beter moeten worden beschermd tegen werken in de hitte. Er moeten daarom duidelijke regels komen over wanneer je wel en niet hoeft te werken. CNV Vakmensen heeft verder onderbouwd waarom ook bouwplaatswerknemers gebruik moeten kunnen maken van de werkdruk voorziening die voor UTA werknemers al geldt.

 • Wat wordt er onder zware beroepen verstaan. Men gaat er eigenlijk altijd vanuit dat zware beroepen zijn wat lichamelijke belasting maar ik denk dat ook beroepen zoals uta vallen onder zware beroepen. Het is lichamelijk niet zwaar maar geestelijk wel. Ik zelf zit ook in de uta cao en ben in veel gevallen s'avonds aan het einde en ben dan ook blij dat het weekend is.

 • Martin Bel: helemaal met je eens en daarom ook de stelling welke beroepen we binnen UTA als zwaar kunnen benoemen. Uitvoerder is veel genoemd en lijkt onomstreden te worden gezien als zwaar beroep. Zijn er meer zo scherp te benoemen en vast te stellen.

 • Dus het geld van DI-budget dat we nu zelf vrij over kunnen beschikken, raken we dadelijk mogelijk deels kwijt.

  En jullie zetten vooral in op het mogelijk maken dat werknemers 3 jaar eerder kunnen stoppen met werken.

  Dat kost gewoon heel veel geld.

  Geld dat ten koste gaat van andere onderhandelings onderwerpen.

  Nou bedankt.

  Interesseert het jullie eigenlijk wel dat er ook nog mensen in de bouw werken die hun loon hard nodig hebben.

  Langzaamaan zal ik wel gek zijn om als niet 55 plusser nog in loondienst te willen werken.

  Ik heb een vast contract, maar ik kan beter zzp'er worden.