Stel je vraag over werk en inkomen

Stelling: een ‘regeling zware beroepen’ moet ook gelden voor UTA werknemers

CNV Vakmensen wil dat per 1 januari 2021 werknemers met een 'zwaar beroep'  drie jaar eerder moeten kunnen stoppen met werken. De vraag is wat er allemaal valt onder een 'zwaar beroep'.

Stelling: een ‘regeling zware beroepen’ moet ook gelden voor UTA werknemers. Laat hieronder je mening achter! 

 • Ja, omdat je een zwaar beroep niet alleen mag toerekenen aan lichamelijke arbeid. De UTA werknemer heeft het geestelijk zwaar en werkt vaak met deadlines.

 • Aan welke beroepen denk je binnen UTA die je als zwaar beroep zou willen typeren?

 • In reactie op BdeBoer: ik begrijp de opmerking over geestelijk zware belasting voor UTA medewerkers, aan welke specifieke beroepen binnen UTA denk je met name? Zijn er concrete functies / beroepen te benoemen die naar je mening dusdanig zwaar zijn dat je eerder moet kunnen stoppen met werken?

 • In de GWW sector word van de UTA in de uitvoering ook lichamelijk en door onregelmatige wertijden fysiek net zoveel belast als de bouwplaatsmedewerker en de ouderen zijn vaak op zeer jonge leeftijd begonnen en opgewerkt tot uitvoerder

 • Ja, zelf eerst 25 jaar bouw cao, daarna inmiddels 20 jaar uta in leidinggevende functie, geestelijk net zo zwaar zo niet zwaarder, vaak gedacht laat mij maar weer wat met mijn handen kunnen doen, meer voldoening minder sores, het is zo gelopen en kunt / wilt moeilijk terug.

  Groet,

  HWO

 • Volgens mij gaat het toch om lichamelijk zwaarwerk?

  UTA zal geestelijk voor sommigen best wel zwaar zijn, maar jullie lopen dan naar 40/45 jaar nog met een (redelijk) rechte rug of beter gezecht een fitter gestel dan de jongens op de werkvloer.

  Het hele idee hier achter was toch om zwaar lichamelijk werk te ontlasten met korter/eerder stoppen dan 67+???

  Ga je hier nu weer van alles bij halen dan kun je er weer een streep door zetten, want dan is dit plan financieel weer niet haalbaar omdat er teveel mensen gebruik van kunnen maken.

  Wil niemand hiermee op de tenen trappen!

  Groeten Jarno

 • 25jaar bouwcao 23jaar uta wanneer is het genoeg dit moet voor iedereen mogelijk zijn

 • niet iedereen in de uta zit de hele dag achter een burau ik doe hetzelfde als een bouwvakker en is drie jaar eerder stoppen of 45 jaar aantoonbaar gewerkt hetzelfde ?

 • Goed om van jullie te horen, denk mee en geef je mening. Dat scherpt en helpt me. Zeker om scherp (proberen) te krijgen welke uta beroepen tot zware beroepen gerekend moeten worden.  Ook de combinatie tussen langdurig bouwplaats en langdurig uta arbeidsverleden is zeker iets om over na te denken (hoe complex ook). Infra specifieke beroepen ook zeker blijven benoemen.

 • UTA is ook zeker vaak een zwaar beroep, er komen veel van de UTA medewerkers van de werkvloer cq bouwplaats waar ze na volgen van studies zijn doorgegroeid naar een uta functie.

  Dan praten we over uitvoerders, project begeleiders, projectleiders.

  Zij gaan dan van zwaar lichamelijk naar mogelijk zwaar geestelijk werk.

  De vele administratieve rompslomp, het behalen van de deadline, de vele vergaderingen.

  Ruim meer dan 40 uur per week is geen uitzondering.

  deze werknemers kunnen dus zeker zowel lichamelijk als geestelijk op zijn voor zij van hun pensioen kunnen gaan genieten.

  Dat is dus voor niemand wenselijk.

 • RHO

  Ja, na zelf eerst 26 jaar bouw cao te hebben gewerkt en i.v.m. rugklachten te zijn omgeschoold naar een uta functie nu reeds 13 jaar binnen het uta werkzaam. Dit is (geestelijk) net zo zwaar en stressvoller dan mijn oude beroep. Toen ik als cao-er aan het einde van de dag de deur dicht deed was het werk klaar. Nu is dat wel anders.

 • Hoelang nog?

  Ik ben van mening dat UTA minder lichaamlijk zwaar is dan het werk van een bouwvakker. Bouwvakkers op de bouwplaats hebben het zwaarder dan UTA mederwerker. Ik als bouwvakker (inmiddels 45 jaar werkzaam in de bouw)  vind dat ik aangestuurdt wordt door een UTA medewerker en de meeste werken zelf niet mee, geven de orders door.

 • Wederom, ik begrijp dat het geestelijk zwaar is, zelf werkzaam als voorman, maar het gaat over lichamelijk zwaar werk (althans dit was ergens ooit de inzet).

  Ik merk zelf ook wel dat jullie met een hele andere vorm van belasting om moeten gaan, maar de eerste insteek van dit hele verhaal was...om beroepen met zwaar lichamelijk werk eerder met pensioen te laten gaan.

  Ik ben van mening als we dit overal gaan vragen dan vind iedereen dat we eerder mogen stoppen want zijn/haar werk is in hun ogen ook zwaar werk. Dan slaan we altijd de plank mis want iedereen wil graag eerder stoppen.

  Om dit te voorkomen moet je het dan ook houden bij mensen met zwaar lichamelijk werk en niet gaan opschalen, want dan is dit bijvoorbaart gedoemd te mislukken omdat het weer niet te betalen is.

  Gun een mede mens ook wat, ook al kun je er zelf niet van profiteren.

  Jarno

 • Even terug komen op de laatste zin, ik (moet) zelf doorwerken tot 67, dus probeer ik dit zelf voor anderen wel mogelijk te maken....! ;)

  Jarno

 • Zelf heb ik 17 als metselaar in de bouwcao gezeten, daarna ben ik in de UTA-CAO terecht gekomen. In ons bedrijf werken 8 UTA-medewerkers, waarvan er de afgelopen periode 2 personen (waaronder ikzelf) een hartinfarct hebben gehad (stressfactor) en 1 medewerker een burn-out. (werkdruk). Dus tja, wat is zwaar? Volgens mij is de UTA anders zwaar dan de BOUW.

  Freddie