Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Nieuwe cao Bouw en Infra: Samen de rug rechten

Vakanties staan voor de deur, tenten zijn van zolder gehaald en caravans staan voor huis. Velen kijken er naar uit om even de zinnen te verzetten en nieuwe energie op te doen na een jaar lang hard werken en zwoegen. Om eerlijk te zijn, ik ben er ook wel aan toe. Er was veel loos en te doen binnen de bond.

Sinds jaar en dag laat ik mijn oude lijf teisteren door de Italiaanse zon en afkoelen door het heerlijke water van het Gardameer. Voor mij een heerlijke plek en manier om me weer op te laden voor een nieuw vakbondsseizoen. Ook het komende vakbondsseizoen staat er veel op de agenda en laat ik er helder en direct over zijn: daar heb ik jou keihard voor nodig.

Na de zomer starten we met werkgevers in de bouw en infra de verkennende gesprekken over een nieuwe cao. Geen formele cao onderhandelingen, die starten pas op 15 november 2019.  Verkennen, over welke onderwerpen zullen de cao onderhandelingen in ieder geval gaan en welke kant moeten we op? We gaan zeker spreken over de gevolgen van het pensioenakkoord en langer doorwerken. Wat kunnen we doen om eerder stoppen met werken mogelijk te maken en hoe kunnen we bevorderen dat werknemers op een gezonde manier hun pensioen halen (duurzame inzetbaarheid). Maar ook hoe we de instroom van jongeren en de veiligheid binnen de sector kunnen bevorderen. En hoe denken we over het tijdspaarfonds, moet het anders? Niets hoeft onbesproken te blijven.

Jij bent nu ook al aan zet! Laat mij de komende weken en maanden weten hoe jij over de genoemde onderwerpen denkt. Wat moet er in de cao worden geregeld? Wat moet anders en wat kan verdwijnen. Wat dan ook. Dan gebruik ik dat als input voor de verkennende gesprekken met de werkgevers.

Deel jouw ideeën voor jouw cao!

Nu ga ik verder met inpakken, mijn nieuwe peddelboard moet mee om aan mijn slechte conditie te werken. Energie opdoen! Ik wens je een hele fijne zomer en vakantie toe, dat je weer opgeladen en fris terugkeert om samen met mij de rug te rechten en te werken aan een goede cao Bouw en Infra.

  • Hallo In ieder geval een flinke loonsverhoging, na 45 dienstjaren moet je kunnen stoppen met het werken , en handen af van tijdspaarfonds dat is nog net wat de bouw aantrekkelijk maakt dus afblijven van het tijdspaarfonds.

  • Het lijkt mij gezien de huidige verhogingen van alle cao's ook goed om die van ons te verhogen.

    Op het punt van duurzame inzetbaarheid heb je volgens mij 2 echte knoppen waar je aan kan draaien. Inzet (frequentie van werk, hoe veel uren in de week, hoeveel vrije dagen, tot wanneer) en inhoud (wat zijn de werkzaamheden) qua frequentie laat een cao zich goed regelen. Qua inhoud is dat een stuk lastiger. Het vraagt inzicht en inzet van zowel werknemer als werkgever. Het lijkt mij verstandig om meer voorlichting hierover te geven en wat het doel is van het persoonsgebonden budget. Nu krijgt iedereen geld, wat top is. Maar zijn mensen zich niet goed bewust wat er mee gedaan kan/moet worden.