Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Nieuwe cao Bouw en Infra: Hoeveel Big Macs kan jij kopen van je salaris?

Het blijft een spannend moment. Ik wacht er na de vakantie nog een paar weken mee. Maar dan moet ik eraan geloven: ik stap op de weegschaal. Hoe word ik ‘afgestraft’ voor mijn periode van rust, ontspanning en genieten? Een moment van opluchting maakt zich van mij meester, geen grammetje aangekomen! En dat is een echte meevaller.

De Bic Mac index

Op mijn leeftijd, met mijn veelal zittende werk en mijn tekort aan beweging (sport) moet ik zeker aan mijn gewicht denken als het gaat om gezond leven en duurzame inzetbaarheid. De verleiding is wel even groot om mij te vergrijpen aan zo’n overheerlijke Big Mac maar laat ik dat maar niet doen.

Wist je trouwens dat we binnen Europa wel eens spreken over een ‘Big Mac index’? Deze ‘index’ komt wel eens voorbij als het gaat over lonen en arbeidstijden in de verschillende landen. De prijs van de Big Mac verschilt binnen Europa namelijk niet veel. Daarom kan je makkelijk berekenen hoeveel uur je moet werken om een Big Mac te kunnen kopen. De uitkomst geeft dan meteen de verschillen aan op loon.

Welke onderwerpen vind jij belangrijk in je cao?

Wij staan aan de vooravond van cao-onderhandelingen in de bouw en infra. Verkennende gesprekken zijn gepland. Helder is dat de problematiek rond langer doorwerken en beloning hoog op de agenda staan. De eerste reacties van leden en werknemers wijzen veelal die richting uit.

De komende tijd zal ik jullie met meer onderwerpen confronteren en jullie mening vragen. Deel hier op Je Achterban je mening of stuur mij een persoonlijke e-mail.

Deel jouw ideeën voor jouw cao!

Nu eerst maar een rondje op de fiets pakken, mijn leven wat proberen te beteren. Wel een route nemen die niet in de buurt van de Mac komt.

Gijs Lokhorst

Onderhandelaar cao Bouw en Infra

 • Hallo In ieder geval een flinke loonsverhoging, na 45 dienstjaren moet je kunnen stoppen met het werken , en handen af van tijdspaarfonds dat is nog net wat de bouw aantrekkelijk maakt dus afblijven van het tijdspaarfonds.

 • Het lijkt mij gezien de huidige verhogingen van alle cao's ook goed om die van ons te verhogen.

  Op het punt van duurzame inzetbaarheid heb je volgens mij 2 echte knoppen waar je aan kan draaien. Inzet (frequentie van werk, hoe veel uren in de week, hoeveel vrije dagen, tot wanneer) en inhoud (wat zijn de werkzaamheden) qua frequentie laat een cao zich goed regelen. Qua inhoud is dat een stuk lastiger. Het vraagt inzicht en inzet van zowel werknemer als werkgever. Het lijkt mij verstandig om meer voorlichting hierover te geven en wat het doel is van het persoonsgebonden budget. Nu krijgt iedereen geld, wat top is. Maar zijn mensen zich niet goed bewust wat er mee gedaan kan/moet worden.

 • Tijdspaarfonds is zo als het is prima. Looks verhoging vast en zeker en niet gering, komen er ook wat meer jongeren in de bouw. Buitenlanders ok op de bouw, maar moeten wel de Nederlandse taal kennen. En niet met gebarentaal. Vca ook voor de buitenlanders en niet alleen voor ons. Of afschaffen dat opgedrongen vca.

 • 45 dienst jaren invoeren. En afspraken maken met welke temperaturen er niet gewerkt mag worden. Tijdspaarfonds van afblijven. En een flinke loonsverhoging.

 • snel een regeling voor mensen met zware beroepen, zodat de groep van 60 tot 66 jaar nog de keuze heeft , om te kunnen stoppen met werken. Deze groep heeft hier ook voor gestaakt voor betere pensioenregeling.Anders hoeft het niet meer.

 • Ja dat klopt Piet als hier jaren over gebakkeleid gaat worden hebben we nog niks !

 • Reiskosten voor UTA en kilometervergoeding indexeren voor gebruik met eigen auto, dit kan nu bij lange na niet meer uit.

 • Kennisoverdracht naar nieuwe generatie i.s.m. branche opleiding verzorgen zodat bouw weer aantrekkelijk wordt. Tevens jongeren vanaf 16 jaar mogen inzetten onder begeleiding oudere werknemer als coach, dit zorgt voor betere doorstroming dropouts van school en samenleving. Hoe dit te impliceren in de cao zou ik niet weten maar lijkt me toekomst.

 • Hitteplan creeren ivm klimaatverandering. (Asfaltverwerking).

  Loonsverhoging en betere betaling weekendwerk.

  Eerder stoppen met werken zware beroepen.

  Meer waardering voor werkend personeel.

 • Bedrijven registreren record winsten, laat de werknemer dat ook voelen! Minimale loonsverhoging van 8% verspreid over 1,5 jaar.

  65 jaar = pensioen.

 • Destijds zijn er seniorendagen in de cao gekomen. Dit is een goede regeling geweest en bedoeld om je te ontlasten. Nu we steeds langer moeten doorwerken wordt deze regeling gefaseerd afgebouwd. Hoe krom kan het zijn!!

  Streef naar een goede vitaliteitsregeling en wat mij betreft "ouwe lulledagen terug!!

 • eerder stoppen met werken :graag. wel zo spoedig mogelijk realiseren. Ik ben nu 62 en heb al 46 jaar gewerk in de bouw. Ik mag hopen dat deze regeling voor mij niet te laat komt ! ook heb ik vernomen dat je moet bewijzen dat je al zo lang in de bouw hebt gewerkt. Oude loonstroken of jaaropgaven heb ik niet mee. Wordt dus lastig voor mij (en vele anderen denk ik)

  Hans