Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Cao-onderhandelingen Cao Bouw en Infra: er is nog geen ei gelegd

Op dinsdag 13 en woensdag 14 april heeft de 5e onderhandelingsronde plaatsgevonden over jouw nieuwe cao. CNV Vakmensen maakte eerder melding van een 'broedfase' op 30 en 31 maart, maar het ei is nog niet gelegd. We praten je bij.

Uitdagingen
De uitdagingen voor de sector zijn de komende jaren immens. Hoe gaan we de komende tien jaar in staat zijn een miljoen huizen te bouwen? Hoe worden en blijven woningen betaalbaar en hoe komen we aan de bouwgrond? Hoe lossen we de stikstof problematiek op om die woningbouw mogelijk te maken. Hoe zorgen we ervoor dat er meer infra-projecten op de markt komen? Niet in de laatste plaats: hoe komen we nu aan voldoende vakmensen voor de komende jaren? Hoe komen we uiteindelijk uit de coronacrisis en wat zijn de gevolgen? Binnen dit sentiment van onzekerheden en onduidelijkheden vinden de besprekingen plaats en dat legt een druk op de onderhandelingen.

Nieuw pensioenstelsel
Tijdens de onderhandelingen is er weer gesproken over en gezocht naar mogelijkheden die leiden tot een stabiele pensioenpremie voor de komende jaren. Het is van belang daar helderheid en duidelijkheid in te krijgen. Het is voor werkgevers een randvoorwaarde voordat men bereid is met ons cao-afspraken te maken die geld kosten zoals bijvoorbeeld een loonsverhoging. Insteek is deze stabiele premie af te spreken tot 1 januari 2026, het moment waarop een nieuw pensioenstelsel van kracht wordt. De gewenste helderheid en duidelijkheid hebben we nog niet op tafel.

UTA-werknemers
Tijdens deze 2 dagen van onderhandelingen is er weer intens gesproken over alle cao voorstellen die met name van belang zijn voor UTA-werknemers. Diverse varianten, denkrichtingen en kostenplaatsjes passeren de onderhandelingstafel. Zicht op afspraken is er nog niet en zijn we op zoek naar dé manier om wel tot afspraken te kunnen komen.

Vervolg
Op woensdag 28 april staat de 6e onderhandelingsronde gepland, want we hebben nog veel te bespreken. We houden jou hier natuurlijk hiervan op de hoogte.

Vragen/opmerkingen

Heb je vragen over het nieuwe pensioenstelsel of de voorstellen voor de UTA-werknemers? Laat het weten in een reactie. We geven zo snel mogelijk antwoord.