Stel je vraag over werk en inkomen

Ik ben bril dragend is mijn werkgever verplicht om een veiligheidsbril op sterkte te verstreken?

Reacties (3)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Theo,

  Een werkgever dient te zorgdragen voor een veilige en gezonde werkomgeving (art. 3 Arbeidsomstandighedenwet). De arbeid die in het bedrijf verricht wordt, mag geen nadelige gevolgen hebben voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Dat werkt hij uit door het ontwikkelen en uitvoeren van een arbeidsomstandighedenbeleid.

  Onderdeel van bovengenoemd beleid is het voorzien in persoonlijke beschermingsmiddelen. Om veilig te kunnen werken kunnen individuele werknemers persoonlijke bescherming nodig hebben. Beschermingsmiddelen die gericht zijn op onder meer vitale onderdelen als hoofd, ogen, oren, handen en voeten kunnen het risico op (blijvend) letsel aanzienlijk verminderen.

  De werkgever is wettelijk verplicht, indien dit noodzakelijk is voor de uitoefening van de werkzaamheden, persoonlijke beschermingsmiddelen (waaronder een veiligheidsbril) te verstrekken. In uw geval zal u een zogenaamde 'overzetbril' kunnen krijgen of een veiligheidsbril op sterkte.


  Met vriendelijke groet,


  Robin Hofland
  CNV Info
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Hoe vaak mag iemand zo een veiligheidsbril bij zijn werkgever aanschaffen. Elk jaar of twee of misschien drie? Is dit wel wettelijk bepaald? Groeten Husein.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op hljuca:

   Beste Husein,

   Een werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving en een werknemer moet op zijn beurt zorgvuldig omgaan met de verstrekte middelen. De bril kan vervangen worden wanneer deze door veelvuldig gebruik of in ieder geval door correct gebruik op een gegeven moment aan vervanging toe is. Er is niet wettelijk bepaald hoe vaak de werkgever dit moet verstrekken. Dit zijn situaties waarin men uit moet gaan van wat redelijk is. Dus in principe pas op het moment dat een bril aan vervanging toe is. Bij verlies of diefstal kan dit ook, maar verliest iemand bijvoorbeeld 3 keer in een half jaar zijn bril dan kan men zich afvragen of er andere maatregelen getroffen dienen te worden.

   Met vriendelijke groet,

   CNV INFO
Terug