Stel je vraag over werk en inkomen

Een kopie paspoort maken op de bouw mag dat ??

Zoals op vele bouwplaatsen is het verplicht om een kopie paspoort/id te laten maken ,als je dit weigert krijg je standaard de mededeling dan kom je niet op het werk .( of dan sodemieter je toch op )
Dit terwijl het CBP https://www.cbpweb.nl/ op zijn site heeft staan dat dit in strijd met de wet is .www.cbpweb.nl/.../cbp-bedrijven-vragen-om-kopie-paspoort-strijd-met-de-wet .
Wat kan hier tegen gedaan worden ?

Reacties (16)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Die link verwijst naar bedrijven die kopieën maken van paspoorten van klanten. In de bouw gaat het om de Wet Arbeid Vreemdelingen waardoor een bedrijf verplicht wordt een kopie identiteitsbewijs te maken om aan te tonen dat je legaal aan het werk was.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   @Joost kan jij aangeven waar dat precies staat in de Wet Arbeid Vreemdelingen? Ik lees bijv dat het niet geldt : "indien de vreemdeling die onderdaan is van een lidstaat van de Europese Unie, dan wel de Europese Economische Ruimte dan wel van Zwitserland"

   Ik ben trouwens geen "vreemdeling" maar een geboren en getochen Nederlander en laat (ben ik verplicht) bij mijn eerste bezoek aan de bouwplaats aan de uitvoerder mijn id-kaart zien en als hij wil mag hij het nummer daarvan noteren maar onder geen enkele voorwaarde een kopie van mijn id-maken. En ik moet bekennen dat het niet altijd een fijne start is op een project en misschien wel in mijn nadeel maar ik heb nog nooit mee gemaakt dat ik weg gestuurd werd. Nu moet ik ook bekennen dat ik in vaste dienst ben van de hoofdaannemer, maar ik zie ook wel eens hoe de uitvoerder omgaat met mensen van onderaannemers en uitzendbureau's dat ik mij dan afvraag waar ze het recht vandaan halen
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Jan VOP_er:

   Jij weet dat je geen vreemdeling bent. Een aannemer moet aantonen dat dit ook echt zo is voor iedere werknemer tot vijf jaar. Alleen dan weet b.v. de belastingdienst tijdens controle dat iedereen die er werkte dat legaal deed. Voor ieder geval waar bij een aannemer niet kan aantonen kan een boete van €15000 of meer worden opgelegd.

   De WAV lijkt dus te gaan over vreemdelingen maar gaat eigenlijk over het tegengaan van illegale arbeid. Dit is namelijk een economisch delict en zeer strafbaar. Vervelend (en administratief belastend/duur) maar wel nodig.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Joost Janssen:

   Alleen je eigen werkgever mag een volledige kopie van je id bewijs hebben, voor de rest geen enkele ander bedrijf anders dan die daar wel toe recht hebben. daar wordt genoeg over geschreven in de link die frank al aangeeft. Of je moet de nodige gegevens afschermen die fraude in de hand kunnen werken.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Cor de Bree:

   Ik moet je teleurstellen Cor. De link van Frank heeft het over klanten van hotels etc.. Dit gaat over het uitvoeren van werkzaamheden. Een hoofdaannemer moet de Wet Arbeid Vreemdelingen uitvoeren om aan te tonen dat er geen illegale arbeid wordt verricht. Onderdeel van die wet is het minimaal 5 jaar bewaren van een kopie identiteitsbewijs. Dat mag geen rijbewijs zijn om het gaat om je nationaliteit.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Joost Janssen:

   De link gaat zeker niet over alleen klanten van hotels, ik heb het artikel helemaal door gelezen.
   Er mag geen geen 1 op 1 kopie gemaakt worden van je paspoort of ID kaart op de bouwplaats.
   1) je ben werknemer van het bedrijf zelf en daar is al een kopie opgenomen op de loonadministratie of personeelszaken.
   2) je bent ZZp-er en je hebt je al geïdentificeerd icm met je VAR verklaring
   3) en deze is wel interessant en is een citaat.
   Maar bent u een ingeleende werknemer die niet de nationaliteit bezit van een van de landen van de Europese Economische Regio (EER)? Dan is uw werkgever (de uitlener) wel verplicht een kopie van uw geldige identiteitsbewijs aan de inlener te geven op grond van de Wet arbeid vreemdelingen.

   De inlener stelt uw identiteit vast aan de hand van uw originele identiteitsbewijs. Hij vergelijkt dit met de kopie die hij van uw werkgever ontvangt. Vervolgens neemt hij de kopie op in zijn administratie. Hij bewaart deze kopie ten minste 5 jaar na het einde van het kalenderjaar waarin uw arbeid is beëindigd.
   bron : cbpweb.nl/.../identiteitsbewijs
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Cor de Bree:

   Die inlener die een kopie 5 jaar in zijn administratie moet bewaren is dus die aannemer waar jij een klus voor komt doen.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Joost Janssen:

   Ik geef het bijna op. Maar dit staat er toch echt voor. :
   Maar bent u een ingeleende werknemer die niet de nationaliteit bezit van een van de landen van de Europese Economische Regio (EER)? Dan is uw werkgever (de uitlener) wel verplicht een kopie van uw geldige identiteitsbewijs aan de inlener te geven op grond van de Wet arbeid vreemdelingen.

   Weet hebben het nog steeds over de bouwplaats en daar een kopie van je id bewijs. Niet over andere administratieve handelingen.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Cor de Bree:

   @ Cor de Bree, Jij hebt het enige goede antwoord. (zoals ik ook al in mijn vorig antwoord probeerde aan te geven, alleen jij zegt het wat korter)
   alleen je indentiteit mag de uitvoerder van het project controleren (inzien en dus niet kopieeren) en hij kan het nummer van je id/paspoort/rijbewijs noteren tijden het startersgesprek maar meer niet.
   Je werkgever is de enigste die een kopie van je id MOET hebben
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Frank, ik kom binnenkort op je vraag terug.
  Gerard.
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Artikel 15 van de Wet Arbeid Vreemdelingen beschrijft hoe een inlenende werkgever moet handelen als hij een vreemdeling aan het werk krijgt. Wat een vreemdeling is, wordt beschreven in de Vreemdelingenwet 2000 (de WAV verwijst hiervoor naar de Vreemdelingenwet). Samengevat zijn dat mensen die geen Nederlander zijn, of geen inwoner van de EU-landen, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein of Zwitserland. Als een inlenende werkgever een vreemdeling te werk krijgt, moet hij van tevoren een kopie van het paspoort van die vreemdeling toegezonden krijgen. Met behulp van die kopie kan vervolgens het paspoort van de vreemdeling daadwerkelijk gecontroleerd worden. De kopie van het paspoort van de vreemdeling moet de inlenende werkgever vervolgens vijf jaar bewaren. Op het moment dat er een kopie van Frank zijn paspoort wordt gemaakt, is dat een onnodige handeling en dus verboden. Wel kan gevraagd worden dat Frank zich door het tonen van een identiteitsbewijs of rijbewijs legitimeert. Dit moet je als Nederlander ouder dan 14 jaar desgevraagd altijd kunnen.
  De vraag wat er tegen deze praktijk te doen is, is lastig. Zoals al aangegeven, als je niet meewerkt, kan je vertrekken. Het moeilijke is dat je altijd in een afhankelijke relatie zit. Jij als ZZP-er bent, of je werkgever is afhankelijk van de inlenende werkgever. Je wilt waarschijnlijk eventuele opdrachten in de toekomst niet mislopen. Als je dan als lastig wordt ervaren omdat je op je rechten wijst, kan je het in de toekomst mogelijk wel vergeten. Op korte termijn heb ik hier geen pasklaar antwoord op. Cao-partijen in de bouw en infra hebben afspraken gemaakt over het invoeren van een ID Card. Als dat systeem werkzaam is, zou het dit soort (niet toegestane) praktijken overbodig moeten maken.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   ik doe wat lang over iets type en toen ik klaar was zag ik jij antwoord pas en dat is dus ook wat Cor de Bree en ik hier typte.... als "sectorondersteuner" zal Joost het toch moeten geloven ...bedankt!
   Zoals ik eerder aangaf is het regelmatig geen goede start van de samenwerking met de uitvoerder maar voor mij was het altijd een princiekwestie en ik ben nog nooit weggestuurd op de bouw en vaak was het antwoord van de uitvoerder dat hij daar ook maar opdracht voor kreeg om van iedereen een kopie van het id te vragen.
   Inmiddels zijn de uitvoerders beter ge-informeerd door het moederbedrijf en er wordt wel altijd omgevraagd, zeker aan extern ingehuurde, maar geven ze die niet dan wordt alleen het id gecontroleerd en het nummer opgeschreven
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   OK. Interessant. Dus een kopie Id alleen voor vreemdelingen. Voor de rest alleen naam en BSN (art. 16 van de Wet Arbeid Vreemdelingen). Dat scheelt weer. Ik zal voor ons bedrijf dit laten aanpassen.

   Vraag: waarom maken ze een wet niet wat leesbaarder? Je moet meerdere wetten doorlezen en begrijpen voordat je het geheel snapt.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Joost Janssen:

   nee Joost niet je BSN nummer op laten schrijven maar het nummer van je id dus op je (Nederlandse) Identiteitskaart staat een docementennummer (bij mij op de voor kant rechtsboven) en op mijn rijbewijs staat het onder de Gemeente naam (en op de achterkant onder het BSN.
   Maar wat je doet moet je zelf weten maar alleen je eigen LEGIMITEREN is verplicht.
   Ik ben trouwnes benieuwd wat ze met die nieuwe bouwpas gaan doen en wat er op komt te staan
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Jan VOP_er:

   Sorry Jan. Artikel 16 schrijft letterlijk "De toezichthouder is bevoegd bij het verwerken van persoonsgegevens gebruik te maken van het burgerservicenummer". Het gaat namelijk niet om je identiteit maar om te garanderen dat sociale plichten worden afgedragen en verzekering voor ziektekosten is geregeld. Met een BSN is dat geregeld. Bovendien kunnen controlerende overheden zoals de Belastingdienst met het BSN nagaan of het voor jou is geregeld. Met het nummer uit je Id niet.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Joost Janssen:

   Joost even goede vrienden maar ik hou er over op.
   Ik weet hoe ik het doe en ik werk bij een van de grootste bouwbedrijven van Nederland dacht ik, en ik weet nog wat voor problemen ik had in het begin een aantal jaren geleden, maar als de uitvoerders tegenwoordig de instructies van het hoofdkantoor opvolgen dan krijg je een startersgesprek als je de eerste keer op een bouwproject komt en daar wordt jou identiteit vastgesteld aan de hand van je paspoort/rijbewijs/id-kaart (welke wij wel verplicht zijn om te laten zien) en het nummer daarvan wordt opgeschreven(niet het BSN-nummer) .
   Ook worden dan andere diploma's, certificaten e.d die je nodig hebt voor je werk gecontroleerd maar dat terzijde
   Dat nog veel mensen klakkeloos overal een kopie id laten maken moet iedereen voor zichzelf weten.
   Trouwens het is als het goed is binnenkort afgelopen want dan hebben we allemaal weer een pasje erbij, de BOUWPAS.
Terug