Stel je vraag over werk en inkomen

Kan in de bouw cao 2021 de PAWW premie voor 3e jaar ww afgeschaft worden.

Het is toch erg zonde van mijn geld. Ik heb al vanaf begin van mijn carrière moeten meebetalen aan de 55plus en min regeling waar ik zelf nooit iets aan zal hebben.
Als ik die bedragen steeds had kunnen beleggen, dan had ik inmiddels ruim 10 duizend euro gespaard.
En nu die PAWW premie is iedere maand gewoon weer 0,4% salaris die van je wordt afgepakt. Ondanks dat ik toch al een 20 jaar werk, zit ik nog lang niet aan 2 jaar recht op WW. En met de versoberde opbouw regeling van nu is 2 jaar www recht voor de jongere al helemaal een heel ver van de bed show.
Dat iedereen collectief moet meebetalen aan een 3e jaar ww is onredelijk. Het is gewoon een verkapte vroegpensioen regeling.

Reacties (2)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Je moet de PAWW premie niet verwarren met 55+ en 55- regeling. PAWW bestaat nog niet zo lang en regelt de duur van je WW periode. Je zult maar aangewezen raken op een WW-uitkering en maar een beperkte duur een uitkering krijgen. Het is zeker geen vroegpensioen - achtige regeling. Vanaf januari 2021 komt de premie 55- te vervallen met een positief koopkrachteffect voor je.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Voor mij (en de meeste werkenden) is PAWW en 55+ en 55- regeling één pot nat.
   Allemaal zaken waar we flink aan meebetalen, maar nooit iets aan zullen hebben.
   Die PAWW premie is voor een 3e ww jaar.
   Dat is dus pas relevant na de maximale 24 maanden ww uitkering vanuit de overheid
   Maar om eerst die 24 maanden aan rechten vol te sparen, moest je vroeger al 24 jaar gewerkt hebben. En voor iemand die werkt sinds 2006 die moet zelfs 38 jaar werken om 24 maanden aan ww recht op te bouwen.
   Daarnaast is 2 jaar ww recht al behoorlijk lang. Dat noem ik geen beperkte duur.
   En op bijvoorbeeld je 55ste, met het huis afbetaald en de kinderen het huis uit, is het een stuk minder ingrijpend om financieel een stapje terug te moeten doen, dan op je 30ste met kinderen en hypotheek.
   Maar die 30-iger die heeft minder dan 1 jaar ww uitkering en heeft niets aan de PAWW.
   Verder wil ik kwijt, dat als je in de laatste 5 jaar in de bouw geen werk kon vinden met meer dan 20 jaar ervaring. Dan stel je of onrealistisch hoge eisen aan je baan, of er is iets mis waardoor je niet meer kunt werken. Maar dan is het geen ww uitkering maar een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
   Daarom noem ik het ook een verkapt vroegpensioen.
   Als je nog 3 jaar moet werken tot je pensioen, dan kun je met die 2 jaar ww en een extra PAWW jaar alsnog met vroegpensioen.
   Verder zou het mij met zo’n regeling ook niets verbazen als de uitvoeringskosten hoger zijn dan de uitkeringen die betaald worden. Want in dat 3e jaar zal een andere partij de rol van het UWV over moeten nemen. Een hele organisatie om dat te regelen voor die paar man. Of is er in dat 3e jaar geen enkele vorm van ondersteuning meer en is het echt niet meer dan een overbruggingsjaar naar de exit.

Terug