Stel je vraag over werk en inkomen

wie betaald eerder stoppen met werken maximaal 3 jaar voor je pensioen.ik lees in de krant dat werkgever dat werkgever max 19000 euro mag betalen .maar welke werkgever doet dit vrijwillig gr Dick

Reacties (10)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Dik, dit moeten we aan de cao tafel oplossen. Afhankelijk van je cao, is de kans aanwezig dat dit gaat lukken. Werkgevers willen ook dat je gezond de eindstreep haalt.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Dik, het eerder stoppen met werken betaal je altijd (gedeeltelijk) zelf
  Die 19.000 Euro waar over gepraat wordt is het boete vrije gedeelte wat de werkgever je mag meegeven, daarboven moet hij 52% boete betalen.
  Welke werkgever doet dat?? De mijne en vele andere werkgevers die van oudere personeel afwil.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  De werkgever betaald de RVU -boete van 52% over het geld wat hij je meegeeft als je met vervroegd pensioen gaat.
  Vergeet niet dat je zelf ook in de meeste gevallen 51,7% belasting over dat geld moet betalen.
  Dus als je nu € 20.000 krijgt dan moet de werkgever 52 % boete betalen = €10.400 en is in totaal €30.400 kwijt
  Jij zelf moet (meestal) 51,7 % = 10.340 en hou je dus netto €9.660,= over
  2 jaar later kan je bij je belastingaangifte "middelen" en dan berekend men het gemiddelde van die 3 jaar (1jaar zeer hoog inkomen en dan 2 jaar lang pensioen) en krijg je (meestal) weer wat geld terug.

  In het nieuwe voorstel hoeft de werkgever maar over 20.000-19.000=1.000 Euro die boete te betalen.
  Dus alleen maar voordeliger voor de werkgever om van zijn oudere personeelsleden af te komen want reken er maar niet op dat jij dan een hoger aanvulling krijgt
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   ja sorry hoor maar ik ben gewoon pist-off omdat we allemaal sigaren uit eigen doos krijgen, en het voor de werkgever alleen maar makkelijker wordt om van zijn (oudere) personeel af te komen.

   Er komen nergens geen full-time vaste banen bij, de AOW-leeftijd wordt niet terug gedraaid, nu 2 jaar op 66 en 4 maanden en over 2 jaar 8 maanden erbij is bij mij nog steeds 67 jaar

   46 jaar zware beroepen moet per cao afgesproken worden, maar begint pas te tellen vanaf 18 jaar dus tot 64 jaar, terwijl ik al vanaf 16 jaar werk. En de laatste jaren krijg je een lichtere werk dus geldt het niet voor jou.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Jan VOP_er:

   Jan, ik neem je gevoel niet weg. En wellicht verandert de eind datum dan niet voor jou.
   Maar er ligt wel iets wat beter is dan het was. Lees de nieuwsbrief door en kom naar geplande bijeenkomsten, zodat je daar je mening kunt geven.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Roel van Dijk:

   Er veranderd ook voor mij wel iets zoals het er nu uitziet n.l. 67 i.p.v. 67 en 4 maanden.
   Maar stel je bent 64 en kan er dankzij overeenkomst in de CAO 3 jaar eerder stoppen met werken omdat je in de categorie "zware beroepen" valt.
   GEWELDIG... je haalt je pensioen naar voren, dat is te weinig om van te leven, de werkgever legt er iets bij want die wil van al die oude mensen af, je gaat weg bij je werkgever....De regering verhoogt een jaar later denAOW-leeftijd met 8 maanden.......DAN HEB JE MOOI 8 MAANDEN GEEN GELD....

   Zo gebeurde het in het verleden met mensen in de VUT toen de AOW-leeftijd omhoog ging en dat gaat nu weer gebeuren...1 collega van mij kon naar de sociale-dienst, want hij kreeg geen WW (zelf ontslag genomen) en kon weer gaan solliciteren voor bijna 1 jaar.....

   1 geluk ..in de toekomst gebeurd dat niet meer omdat niemand meer een vastcontract krijgt...

   Ik vind als de vakbonden altijd zo positief blijken te zijn, dat enige tijd na het akkoord pas de negatieve dingen naar boven komen..... niets geleerd van de ervaringen uit het verleden.. Sorry

   Ik ben voorlopig blij dat ik weg ben bij mijn werkgever met een VSO met wat geld en zo niet mijn pensioen meteen aan te hoeven spreken.

   Ik hoop nog 3 jaar WW te krijgen, of misschien nog een baan welke ik heel leuk vind, en dan haal ik mijn pensioen wel naar voren of nog eerder als ik wil

  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Bedankt voor de info. Heel jammer dat ik er niets mee opschiet en dat het er mooier uitziet dan dat het is. Zit niet anders op dan de laatste 4 jaar aan modderen. Ben er zo klaar mee.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Dick Jongens:

   Beste Dick en anderen,

   Het ligt toch wel even anders als hier in de meeste reacties geroepen wordt, je doelt op de RVU-Heffing waar n.a.v. het pensioenakkoord enkele wijzigingen in komen.

   De RVU heffing is een heffing die werkgever krijgt opgelegd wanneer er sprake is van een ontslagzaak met een vergoeding en ook daar zijn weer uitzonderingen in.
   RVU-Heffing heeft dus niets te maken met je pensioen-uitkering.

   Als je altijd in de bouw hebt gewerkt is het misschien verstandig om eens een afspraak te maken met een vakbondsconsulent om exact te zien hoe je er voor staat.
   Volgens de pensioenwet in Nederland mag je vanaf je 55e gebruik maken van je pensioen, dit is in de praktijk niet of nauwelijks haalbaar maar het mag wel.
   Op dit moment gaan bouwvakkers gemiddeld op hun 62e (ongeveer) met pensioen.
   Als je eerder aan je pensioen begint / pensioen naar voren haalt dan komt dat uit je eigen pensioenspaarpot, in de cao bouw & infra is daar destijds de 55- regeling voor bedacht, dit deel maakt het mogelijk om eerder te kunnen stoppen.

   De discussie "zware beroepen" wil men in Den Haag niet voeren, wel is er 800 miljoen euro beschikbaar in het nieuwe akkoord om sectorgericht afspraken te maken zodat er een mogelijkheid komt / blijft om eerder te kunnen stoppen, dit is een taak aan vakorganisaties en werkgevers om hier iets mee te doen.

   Het totale pensioenakkoord is even iets meer dan het verschuiven van een aow-leeftijd, zonder gedegen uitleg is het niet te volgen, hier voor hadden de bonden informatieavonden georganiseerd en daar werd gretig gebruik van gemaakt.
Terug