Stel je vraag over werk en inkomen

Stelling UTA: Overwerken? Dat is je eigen keuze! Daar hoeft jouw werkgever dus geen compensatie voor te leveren.

Volgens werkgevers, voeren UTA medewerkers meer werk uit dan van ze gevraagd wordt. Vanuit hun eigen verantwoordelijkheidsgevoel. Werk jij wel eens over? Vind je dat dan je eigen keus?

Reacties (7)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Ik ben sinds kort met Levensloop verlof na als kostendeskundige bij Dura Vermeer Bouw te hebben gewerkt. Overwerk komt vaak voort uit slechte communicatie, m.a.v. de manager spreekt iets af zonder met zijn mensen voldoende ruggespraak te hebben gehouden. Het gevolg is een enorme tijdsdruk en dat is vaak op te lossen door een nog langere inzet, gezond is het echter niet. Voor de uitvoering ontstaat hetzelfde probleem bij een (te) krappe contractplanning, het draait allemaal om geld. Zaak dus goed binnen je teams te overleggen, daar is veel te winnen. Zo heb ik gezond de eindstreep kunnen halen.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Dat hangt af van je werkgever en je leidinggevende. Mijn leidinggevende is zelf erg ambitieus maar heeft respect voor iemands privéleven. Als je nee durft te zeggen (wat lang niet iedereen kan) dan is dat geen probleem. Maar anders ...

  Ook hoor ik van medewerkers die van andere bouwbedrijven komen heel andere verhalen. Daar is overwerk standaard. Iedereen die minder dan 50 uur werkt (ex reistijd) wordt als lui gezien.

  Dus voor mij een eigen keus. Ik zie veel anderen opbranden omdat ze geen nee durven of mogen zeggen.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Soms is het je eigen keuze om nog wat af te ronden en dat geeft je dan weer even rust, maar als het zo druk is en er ligt teveel werk voelen veel mensen zich verantwoordelijk. Er ligt wel een druk op je om de zaken dan op tijd geregeld te worden en ga je dus automatisch overwerken, zo werkt het tenminste bij mij.
  In andere gevallen werk ik weleens over om dan weer op een later tijdstip eerder weg te kunnen, maar dan neem je tijd voor tijd, ik heb hier nog nooit iets over gehoord, de collega's zien ook dat je inzet goed is.
  Als je in overleg gaat overwerken omdat er een piek is moet daar wel iets tegenover staan, bijv. tijd voor tijd.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Werkgevers zetten veel druk op de werkzaamheden en op de hoeveelheid van UTA medewerkers en zorgen er op die manier voor dat UTA medewerkers met een verantwoordelijkheidsgevoel meer uren maken dan gewenst. Daarnaast heeft een UTA medewerker met verantwoordelijkheidsgevoel zelden het gevoel zijn werkzaamheden gereed te hebben waardoor tot rust komen moeizaam gaat.
Terug