Stel je vraag over werk en inkomen

Als je in de ww komt word dan je eerste half jaar pensioen doorbetaalt?

als je in de ww komt word dan je eerste half jaar pensioen doorbetaalt?

Reacties (5)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Ja hoor Jan, wanneer je werkloos bent geworden en recht hebt op een ww- uitkering zal de pensioenopbouw gedurende maximaal 6 maanden worden voortgezet. Het Aanvullingsfonds zorgt voor betaling aan het pensioenfonds zodat de ouderdomspensioenopbouw wordt voortgezet. Deze afspraak kun je terugvinden in artikel 83 van de cao bouw & infra.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Gijs: In de info die ik van BpF Bouw heb ontvangen staat iets anders! <citaat>

   "Als u recht hebt op een WW- of ZW-uitkering, dan hebt u onder voorwaarden ook recht op premievrije pensioenopbouw. Dit betekent dat uw pensioenopbouw voor maximaal 6 maanden gedeeltelijk doorgaat. U betaalt daarvoor geen premie. Tijdens premievrije pensioenopbouw bouwt u geen volledig pensioen op. U bouwt wel ouderdomspensioen op. Dit is het pensioen dat u krijgt vanaf uw 67ste.

   Hoe vraagt u premievrije pensioenopbouw aan?
   U doet een verzoek bij uw vakbondsconsulent. Ook als u geen lid bent van een vakbond kunt u daar terecht. Doe dit zo snel mogelijk nadat de eerste zes maanden van uw WW- of ZW-uitkering zijn verstreken. Stopt uw WW- of ZW-uitkering eerder omdat u weer een baan hebt? Dan kunt u premievrije pensioenopbouw ook eerder aanvragen.

   Volledig pensioen blijven opbouwen door vrijwillige voortzetting.
   U kunt ervoor kiezen om voor eigen rekening de ontbrekende pensioenopbouw bij BpF-bouw voort te zetten. Wij noemen dat vrijwillige voortzetting. U moet de vrijwillige voortzetting aanvragen binnen negen maanden na het einde van het dienstverband!"

   Kortom het blijkt niet vanzelf te gaan!

   Gijs: Kun je aangeven welke acties vanaf de deelnemer worden verwacht en waarin de vakbond daarbij van dienst is.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Roel Raadsen:

   Ter info het gaat zeker NIET vanzelf.
   Ikzelf ben inmiddels sinds juli 2016 werkloos en geregistreerd bij het UWV. Inmiddels is dat dus bijna 9 maanden (zie bovenstaande voorwaarden van Bpf-bouw.) Daarom heb ik al begin januari 2017 via de website van Bpf-Bouw contact gezocht en aanspraak gemaakt op dat half jaar pensioenopbouw. Pas na 3 weken kreeg ik alleen een bevestiging dat het bericht was ontvangen. Daarna wederom een email waarom ik geen antwoord kreeg. Wederom geen enkele reactie.
   Enkele dagen geleden dus maar gebeld: en daar bevestigde de telefoniste bovenstaande en beloofde e.e.a. met spoed door te geven aan een andere afdeling. Nog niets gehoord of gezien sindsdien, met nog 3 dagen te gaan voor de termijn van 9 maanden om is en je officieel geen aanspraak meer kunt maken op deze gratis voorziening. Schandalig m.i. van Bpf-Bouw. Dus of het vanzelf gaat: neen dus.

   @ Gijs:
   Wellicht dat de vakbond daar toch eens tegen in het geweer moet komen. M.i. steekt Bpf-bouw geld van anderen, dat afgesproken is in CAO's daarmee in zijn eigen zak. De regeling zoals deze nu is afgesproken in CAO's werkt dus niet! Althans niet bij Bpf-bouw. NB: Het zou mij niet verbazen als dat ook geldt voor de CAO-regeling dat werklozen op vrijwillige basis zelf pensioenrechten kunnen inkopen bij Bpf-bouw.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Roel Raadsen:

   Zojuist heb ik na lang wachten nadere informatie ontvangen van Bpf-bouw over de regeling van 1/2 jaar premievrije pensioenopbouw. Er blijkt sprake van onduidelijkheid over de termijn waarin deze kan worden aangevraagd, bij wie en hoe je de regeling aanvraagt. Hier onder het verlossende antwoord zodat iedereen er zijn voordeel mee kan doen:

   Premievrije pensioenopbouw
   Als u recht hebt op een WW – of ZW-uitkering, dan hebt u onder voorwaarden ook recht op premievrije pensioenopbouw.
   Dit betekend dat uw pensioenopbouw voor maximaal 6 maanden gedeeltelijk doorgaat. U betaald daarvoor geen premie. Tijdens premievrije pensioenopbouw bouwt u geen volledig pensioen op. U bouwt wel ouderdomspensioen op. Dit is het pensioen dat u krijgt vanaf 67ste.

   Hoe vraagt u premievrije pensioenopbouw aan?
   Via de onderstaande link komt u terecht bij het aanvraagformulier.
   avr.bter-bouw.nl/AvrpAanvraag

   Via de volgende link kunt u meer informatie inzien over de regeling.
   www.bter-bouw.nl/.../

   Volledig pensioen blijven opbouwen door vrijwillige voortzetting
   U kunt ervoor kiezen om voor eigen rekening de ontbrekende pensioenopbouw bij bpfBOUW voort te zetten. Wij noemen dat vrijwillige voortzetting.

   Komt u in aanmerking voor vrijwillige voortzetting?
   Om dit te beoordelen hebben wij, hebben wij een bewijsstuk nodig van de aan u toegekende loongerelateerde WW-uitkering. Ook moet u aangeven welke regeling(en) u vrijwillig wilt voortzetten. U kunt het aanvraagformulier downloaden van onze website: www.bpfbouw.nl/.../aanvraagformulier-vrijwillige-voortzetting-tijdens-ww-of-zw.pdf

   Bewijsstukken
   Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor vrijwillige voortzetting, hebben wij bewijsstukken nodig van de aan u toegekende loongerelateerde WW-uitkering. Deze kunt u opsturen in bijgevoegde antwoordenvelop. Zodra wij de toekenningsbeschikking hebben ontvangen, nemen wij uw aanvraag weer in behandeling.

   Hebt u nog vragen?
   Kijk dan op www.bpfbouw.nl of bel met de Pensioen Informatielijn. Het telefoonnummer is 020 583 50 50. U kunt ons bereiken op maandag tot en met donderdag van 08.00 tot 17.30 uur en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Roel Raadsen:

   Fijn dat je inmiddels een reactie hebt ontvangen. Mijn advies, schakel een Vakbondsconsulent in van de bond.
Terug