Stel je vraag over werk en inkomen

Niet normaal #2: Gratis bier voor de baas!

In callcenterland kom je de vreemdste contracten tegen die ik niet normaal vind, maar daar blijkbaar normaal zijn. Vandaag het "dikke ikke" contract.

Als ik met vrienden uitga is het meestal zo dat iedereen betaalt en dat je om de beurt degene bent die moet rijden terwijl de rest een biertje pakt. Als je met je callcenter baas gaat stappen weet ik een ding zeker: jij betaalt en bent de Bob.

Het begint natuurlijk al met de beloning. Als je op Indeed.nl naar vacatures in Callcenters kijkt, dan zie je veel banen rond het minimumloon. Da’s echt niet veel en daar kun je amper van rondkomen, als je al full time werkt.

Min max contract

Laatst zat ik standaard contracten te bekijken en daar viel me op, dat er meestal geen full time banen zijn. Het is meestal  min max. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld 8 of 16 uur zekerheid hebt maar dat je wel 28 of 32 uren kunt worden opgeroepen.

In de contracten staan dan ook vaak bepalingen dat je van maandag tot zaterdag van 7 uur s’ochtens tot 11 uur 's avonds ingeroosterd kunt worden en dat je daar dus rekening mee moet houden. Je rooster krijg je uiterlijk de week van te voeren.

Dus in het voorbeeld van het 16-24 min max contract heb je 16 uur zekerheid, je moet op afroep 24 uur werken en 18 uur van jouw tijd moet je rekening houden dat je ingepland kan worden. Dat is dus 96 uur per week waarin je geen andere werkzaamheden kunt inplannen. Want je krijg je rooster vaak een week van te voren. Daarvoor krijg je maar 16 uur echt betaald.

Dat vind ik een hoop gratis bier voor werkgever.

Maar ik kan me vergissen, daarom ben ik benieuwd naar jullie mening.

Laat je hieronder horen!

 • Dit zijn echt misselijk makende contracten,die het mensen bijna onmogelijk maken om

  een sociaal leven op te bouwen.Lekker makkelijk voor de werkgever,hij kan je inplannen

  wanneer hij je nodig heeft,op de drukste momenten.Tel daarbij alle regeltjes op waar jij je

  aan moet houden,dan heb je echt een ,,Wurg contract,,.

  Hoezo gratis bier? Gratis champagne zal je bedoelen.

 • Dank voor je commentaar Bloem. Ik hoor vaak dat jongeren het helemaal geen probleem vinden. Wat denk jij? Ken jij jongeren die hier iets van vinden?

 • Ik denk dat velen ( en niet alleen jongeren ) het wel vervelend vinden om zoveel tijd beschikbaar te moeten zijn.Bij mijn vorige werkgever bepaalde het systeem dat.Onvoldoende beschikbaar,dan moest je bijvullen anders werdt het niet geaccepteerd.

  Zodra de roosters vrij gegeven werden,kwamen er dan ook veel e-mails voor ruiling van roosters.Als het een aantal weken rustig was werden collega's minimaal ingepland,dan gingen er weer mails rond wie zijn uren wilde afstaan omdat ze anders te weinig inkomen

  hadden.Ook kwam het nog al eens voor dat mensen gewoon afgebeld werden.

  Conclusie! Onwenselijke contracten.Dat moet anders kunnen.