Stel je vraag over werk en inkomen

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Ik heb veel vragen van jullie gekregen over werk en het coronavirus. De meeste vragen gingen over minder werk of wat te doen als je geen opvang hebt. In dit blog probeer ik hier zo goed mogelijk op te reageren. Natuurlijk is iedere situatie specifiek. Laat daarom vooral je reactie of vragen achter onder dit blog. Ik reageer zo snel mogelijk. 

Geen opvang

Heb je geen opvang voor je kinderen? Mijn advies is om het gesprek aan te gaan met je werkgever. Zoek samen naar alternatieven. Kijk bijvoorbeeld of je thuis kunt werken of dat je rooster aangepast kan worden. Voor noodsituaties is er het calamiteitenverlof, dit is betaald verlof als het jou een a twee dagen niet lukt om opvang te regelen. 

Vakantie nemen door minder werk

Is er minder werk en wil je werkgever dat je vrij neemt? De regel is dat jij bepaalt wanneer je vakantie neemt. Kijk samen naar alternatieven. Misschien kan je op een andere afdeling werken of die cursus gaan volgen die je al zo lang wilde. Natuurlijk is het in deze bijzonder tijd geven en nemen. Probeer samen een oplossing te vinden.

Ziek naar huis door minder werk

Stuurt jouw werkgever je ziek naar huis? Ga alleen ziek naar huis als je echt ziek bent. Als de werkgever je wegstuurt omdat er minder werk is moet hij in principe jouw volledige loon betalen. Jouw werkgever kan ook arbeidsverkorting aanvragen. In dat geval betaalt het UWV een deel van jouw loon. 

Moet je naar je werk gaan?

Ja, zolang je niet ziek bent moet je in principe komen werken. Jouw werkgever moet wel voor een veilige werkplek zorgen. 
Op de website van het RIVM lees je wanneer je thuis moet blijven. 

Vragen?

Stel ze vooral onder dit blog. Je kan ook een kijkje nemen op de website van CNV Vakmensen. Hier vind je meer vragen en antwoorden over werk, inkomen en het coronavirus.