Stel je vraag over werk en inkomen

Veelgestelde vragen over jouw werk en corona

Ik krijg veel vragen van jullie binnen over over werk in contactcenters en het coronavirus. Volkomen begrijpelijk natuurlijk, in dit blog beantwoord ik de veelgestelde vragen. Heb je nog andere vragen? Laat ze vooral als reactie onder dit blog achter, ik beantwoord ze zo snel mogelijk. 

Ik heb geen opvang

Heb je geen opvang voor je kinderen? Ga het gesprek aan met je werkgever en zoek naar alternatieven. Kijk bijvoorbeeld of thuiswerken mogelijk is of dat je rooster aangepast kan worden.  Voor noodsituaties is er het calamiteiten verlof. Dit is betaald verlof als het je een of twee dagen niet lukt om opvang te regelen. 

Werkgever wil dat ik vrij neem 

Is er minder werk en wil je werkgever dat je vrij neemt? De regel is dat jij bepaalt wanneer je vakantie neemt. Kijk naar alternatieven. Kan je bijvoorbeeld op een andere afdeling werken of een cursus volgen die je al lang op je wensenlijstje had staan? Natuurlijk is het in een bijzondere tijd als deze geven en nemen. Overleg en probeer samen tot een goede oplossing te komen. Kom je er niet uit? Laat het me weten. 

Werkgever stuurt me ziek naar huis

Ik zou alleen ziek naar huis gaan als je ook echt ziek bent. Als je werkgever je wegstuurt omdat er minder werk is, moet hij in principe jouw volledige loon betalen. Je werkgever kan ook arbeidstijdverkorting aanvragen. Dit kan je tegen je werkgever zeggen. Het UWV betaalt dan een deel van jouw loon. 

Lees hier meer informatie over corona en werktijdverkorting

Moet ik komen werken?

Ja, zolang je niet ziek bent moet je in principe komen werken. Je werkgever moet wel voor een veilige werkplek zorgen. Op de website van het RIVM lees je wanneer je thuis moet blijven.

Heb je meer vragen? 

Stel je vragen vooral onder dit blog. Ik probeer ze zo snel mogelijk te beantwoorden.