Stel je vraag over werk en inkomen

Een terugblik op 2020, maar we kijken vooral vooruit

Nog 2 weken doorpakken en dan is 2020 voorbij. Dan begint er een nieuw jaar. Wij hopen snel bevrijd te worden van alle ongemakken veroorzaakt door corona. Een korte terugblik op 2020, maar vooral vooruit kijken naar de toekomst. Een bericht van vertrekkend bestuurder Ron Smeets.

Ambitie

Eind 1997 werden de 1e gesprekken gevoerd voor een eigen cao voor de medewerkers van Carglass. In het toenmalige pand van filiaal Spaanse Polder werd er met kaderleden overlegd wat dit meer zou kunnen opleveren voor de werknemer. Het bedrijf had toen amper 250 werknemers, maar zat vol ambitie om te groeien.

Veel steun van leden

CNV Vakmensen groeide in die tijd uit tot de vakbond met de meeste leden. Overal in het land werden mensen van Carglass lid. Zij gaven steun aan de bond om inspraak te hebben bij alle ontwikkelingen rondom hun arbeidsvoorwaarden en omstandigheden. Dat grote aantal leden heeft heel erg geholpen.

De nieuwe cao

De cao Carglass moest minimaal zo goed zijn als de cao Metaal & Techniek, maar dat was voor CNV Vakmensen niet genoeg. Wij wilden dat deze cao beter werd. Dat is uiteindelijk ook gelukt. Het afschaffen van de jeugdschalen, kwaliteit en ervaring bepalen jouw salaris, een goed programma voor Duurzaam Inzetbaarheid met budget en extra verlofrechten per leeftijdsgroep. Ook het herinvoeren van vaste loonsverhogingen, naast de cao verhoging, was hier een onderdeel van.

Samenwerking

Dit heeft CNV Vakmensen natuurlijk niet alleen gedaan, maar altijd in goede samenwerking met de collega’s van FNV. Als vakbond met een grote achterban en goede kaderleden, konden wij ons werk doen. Het was een proces van vallen en opstaan, maar altijd op zoek naar de beste mogelijke oplossing. Daar zijn jullie als leden heel belangrijk bij geweest, een ook voor de toekomst hebben wij jullie héél hard nodig. Niemand van jullie gelooft toch nog in Sinterklaas en Carglass geeft helaas geen cadeautjes. CNV Vakmensen wil goede afspraken maken voor de werknemers. Samen met onze kaderleden en de nieuwe delegatieleden die mij bijstaan bij het overleg met de directie. Er zijn sinds dit voorjaar gelukkig weer 2 kaderleden die meedoen als delegatielid bij het overleg met de directie. Dit zijn Rob van der Vlugt van filiaal Heerenveen en Robert van der Zande van filiaal Dordrecht. Zij zijn onze steun en toeverlaat bij het overleg en de voorbereidingen daarvan.

Wisseling van de wacht

Sinds 1997 mag ik als bestuurder namens CNV Vakmensen de belangen van de leden en werknemers bij Carglass behartigen. De afgelopen jaren is er veel gebeurd en is er hard gewerkt om de best mogelijke afspraken voor jullie te maken. Het is van groot belang dat mensen zich aansluiten bij een vakbond en dan bij voorkeur bij CNV Vakmensen. Ik heb een inkijk gegeven in alles wat wij hebben gedaan en waar wij aan willen blijven werken. Daar hebben wij jullie heel hard bij nodig. Jullie kunnen je collega’s overtuigen van onze belangrijke positie aan tafel en het belang dat ook zij nu lid moeten worden. CNV Vakmensen wil zich sterk maken om jullie belang stevig te behartigen. Daar wil CNV Vakmensen ook in de toekomst graag mee door gaan. Alleen zal ik daar niet meer actief bij betrokken zijn. Volgende week ga ik met verlof en aansluitend met pensioen. Binnenkort zal mijn opvolger zich aan jullie voorstellen. Ik wil jullie bedanken voor jullie vertrouwen en open communicatie.

Vragen en/of opmerkingen

 Heb jij vragen over de toekomst van Carglass? Laat het weten in een reactie onder deze blog. We geven zo snel mogelijk antwoord.