Stel je vraag over werk en inkomen

3 redenen om OR-lid te worden bij Sodexo!

Heb jij wel eens nagedacht om actief te worden voor de ondernemingsraad binnen Sodexo? Misschien niet, maar het zou goed zijn om er over na te denken. In deze blog helpen we je om een afweging te maken!

Wat is een OR?

OR staat voor ondernemingsraad. Deze raad bestaat uit werknemers van Sodexo, jij en je collega's dus. Deze ondernemingsraad overlegt ten minste twee keer per jaar met de directie over bijvoorbeeld arbeidstijden en naleving van de cao.

Waarom OR-lid worden?

Binnenkort kunnen jij en je collega's bij Sodexo een nieuwe OR kiezen. Je kunt stemmen op collega's, maar je kunt jezelf ook verkiesbaar stellen. Waarom zou je dat doen?

1. Altijd op de hoogte en direct invloed

Als OR-lid zit jij dicht bij het vuur. Jij hoort als eerste de laatste ontwikkelingen binnen Sodexo. Daarnaast mag jij het bestuur of de directie van Sodexo adviseren over de te varen koers. Als OR-lid heb je namelijk adviesrecht evenals instemmingsrecht in sommige gevallen.

2. Een mooie aanvulling op je cv

Verder is het vervullen van de functie OR-lid een aanvulling op je cv. Je zult namelijk veel ervaring opdoen en je competenties vergroten. Door OR-werk leer je namelijk goed onderhandelen. Én dat komt natuurlijk altijd goed van pas.

Naast onderhandelen leer je communiceren, adviseren, argumenteren, beoordelen van beleid en het creëren van een helicopterview. OR-werk doe je altijd naast je huidige functie. Vind jij je werk dus nog erg leuk maar ben je wel toe aan een extra uitdaging? Dan is OR-werk dus perfect.

3. Jij maakt het verschil!

Naast het persoonlijke gewin kan jij ook het verschil maken in de werkomstandigheden van jouw collega’s. Klinkt goed toch?

En de nadelen?

Eerlijk is eerlijk, laten we ook een kijken naar de nadelen. Je kunt kritiek geven op het beleid van je baas. Daar zal hij niet altijd even blij mee zijn. Als OR-lid steek je je kop boven het maaiveld uit.

Ontslagbescherming

Gelukkig bestaat er ontslagbescherming voor jou als OR-lid. Jij mag niet ontslagen worden omdat je een andere koers voor ogen ziet voor het bedrijf. Dat betekent niet dat je onaantastbaar bent. Wanneer jouw hele afdeling boventallig wordt, maak je geen aanspraak op deze bescherming.

Word jij OR-lid bij Sodexo?

Hoe kijk jij er nu tegen aan? Heb jij nog vragen? Of ben je al lid van de OR? Reageer op deze blog en geef je mening.