Stel je vraag over werk en inkomen

Word jij als flexwerker niet uitbetaald tijdens inlogproblemen?

Als je thuis werkt moet je vaak inloggen om je werk te doen. We horen weleens dat het inloggen niet werkt of dat de verbinding hapert, en dat werkgevers die tijd dan niet uitbetalen. Ben jij ingeroosterd en klaar om te werken, dan loopt de teller. Wanneer het systeem niet meewerkt, is dat voor de rekening van de werkgever, vindt CNV Vakmensen. In deze blog lees je wat je eraan kunt doen.

Systeem werkt niet mee

Wij krijgen vooral van uitzendkrachten te horen dat niet alle uren worden uitbetaald. Werkgevers vinden dit vaak niet hun probleem, tenzij het heel duidelijk is dat het de schuld van de werkgever is. CNV vindt dat de werkgever de uren die jij probeert in te loggen, gewoon moet betalen. Ben je eenmaal ingelogd en wordt de verbinding verbroken, dan ook. Het risico ligt bij de werkgeverNatuurlijk zou het niet eerlijk zijn wanneer je als werknemer gewoon de stekker uit het modem trekt en zegt dat je niet kunt werken.

Risico van de werkgever

De werkgever kiest ervoor om jullie thuis te laten werken, vaak op jouw eigen laptop of computer. Je moet dan wel een goede internetverbinding hebben en de computer of laptop moet het wel goed doen. Als je dan niet in kunt loggen of problemen hebt met het systeem van de werkgever waarin je werkt, dan is dat een risico van de werkgever.

De werkgever moet ervoor zorgen dat zijn systemen met alle laptops en computers - die goed werken - kunnen communiceren en werken. Zeker wanneer jouw apparaat wel goed genoeg werkt om tv of films te kijken, te gamen of te videobellen. Daarom vindt CNV dat wanneer je op een helpdesk werkt en jouw verbinding eruit klapt, dit voor de rekening van de werkgever komt. Die uren zijn ondernemersrisico en moeten gewoon betaald worden.

Advies

  • Houd dus zelf ook goed bij hoeveel uur je werkt. Je kunt bij de Action een schriftje kopen of je maakt een Excel-bestand en houdt het heel precies bij.
  • Controleer elke week of jouw gewerkte uren kloppen met wat je betaald krijgt.

    Voor uitzendkrachten geldt ook dat als het uitzendbureau gebruikmaakt van het urenregistratiesysteem van de inlener (opdrachtgever), je recht hebt om de registratiedocumenten te zien. Dit staat in de cao Uitzendkrachten.

Bereken om hoeveel geld het gaat

Veel werkgevers vinden dat je niet zo moet zeuren en dat het maar om 15 minuten gaat. Maar stel dat er per gewerkte dag 15 minuten niet uitbetaald worden, dan is dat per week opgeteld een uur en vijftien minuten. Als je er dan een half jaar werkt en tien euro per uur verdient.. dan is dat inclusief vakantiegeld al snel €350 euro. Toch veel geld! En voor een werkgever met 2.000 man personeel, loopt dit op tot €700.000 euro!

Klopt het niet?

Sommige uitzendbureaus en inleners zeggen dan dat je binnen een of twee weken moet reageren en dat je daarna pech hebt. Dit is niet zo. De wet regelt dat je dit soort zaken tot vijf jaar na de gebeurtenis kunt aangeven. Daarna verloopt het pas. Dus geloof de werkgever niet als hij zegt dat je te laat bent. Als je merkt dat het niet klopt, stuur het uitzendbureau dan een e-mailbericht met het aantal uren dat je tekort hebt. Zeg daarbij dat je binnen twee weken een antwoord en betaling verwacht.

Betaalt jouw werkgever niet?

Dan kun je mij altijd mailen. Ik pak deze zaak op voor onze leden. Niet-leden geef ik tips en advies. Je kunt ook onder bepaalde voorwaarden lid worden, dus je aanmelden met een probleem. Laat het weten via een reactie onder deze blog!