Stel je vraag over werk en inkomen

Mag DHL mij verplichten om in de regen mijn pakketten te sorteren?

Korte tijd geleden heeft de regiomanager aangegeven dat wij onze pakketten niet meer in de hal op rit volgorde mogen sorteren, met als argument dat we dan de pakjes teveel in onze handen zouden hebben. Dit betekent dus dat als het regent, ik met 120 pakjes (4 rolcontainers) naar buiten moet, een uur in de regen moet gaan sorteren en laden. Ben al zeiknat voordat ik kan gaan rijden. In de hal is plaats genoeg en het maakt de depothouders niets uit waar ik sorteer, maar ze zijn nogal slaafs t.o.v. de regiomanager. Mijn vraag aan Sytze is dus, kan DHL mij verplichten om buiten, in weer en wind mijn pakketten te sorteren en te laden.

Reacties (8)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Ik zou haast zeggen, gewoon doen en hopen dat het behoorlijk regent. Je heb namelijk nogal veel pakjes die in kartonnen dozen zijn verpakt en die kunnen niet tegen de regen. Als je zo'n doos dan oppakt, verdwijnt de bodem en inhoud op straat. En ook de consument zal niet blij zijn met zo'n verfrommelde en doorweekte verpakking.
  Ook de Honeywell houdt niet van regen, dus de kans dat die het begeeft zit er ook dik in.
  Dan heb je ook plastic verpakkingen waar de waterdruppels op blijven zitten, dus het gaat een aardig zwembad worden in de, naar ik hoop voor jou, de DHL auto. Ook niet echt goed voor die auto.
  Maar even serieus, ik vind het een vreemde uitspraak van die regiomanager, er zijn er maar 4 voor zover ik weet en heb wel een idee wie het zou kunnen zijn.
  Maar als je depothouder het geen probleem vindt, dan zou ik het gewoon binnen blijven doen.
  Of je gaat met alle bezorgers en alle containers in een keer naar buiten, zeker weten dat de laatste container allemaal pap is geworden.
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Dag 6jaarkoerier,
  Natuurlijk kan het op de manier zoals Deeinge dat aangeeft. Alleen zou ik (nadat je de rolcontainers buitengezet hebt) nog even een bakje koffie drinken voordat ik buiten in de regen de pakjes ga sorteren.

  De werkgever is verantwoordelijk voor goede en veilige arbeidsomstandigheden. Het antwoord is dus nee, dat mag de regiomanager niet verplichten.
  Het beste is natuurlijk om hier met de depothouder goede afspraken over te maken. Als er voldoende ruimte is in de loods waarom zou je het jezelf en anderen dan moeilijk maken?

  Als dit een probleem is of blijft, kan dat natuurlijk ook gemeld worden aan de OR en de baas van de regiomanager.

  Natuurlijk mag je ook mij gebruiken als tussenpersoon.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Dank voor je duidelijke reactie.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op 6jaarkoerier:

   Het lijk wel dat alle depot achter uit gaan zins ze bij DHL zijn gekomen toe het nog selectvracht hadde mensen nog recpect voor elkaar je word hier gewoon een nummer en we pikken het allemaal maar voor een prikkie DHL wil de macht houden in Nederland over de ruggen van weerloze bestellers die het geld hard nodig hebben en daarom moeten ze het nu met zzpper doen want en het personeel gaat lopen zelf mensen die jaren dag en nacht voor ze klaar hebben zo krijgen ze wel nog slechter naam
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Oke, met depothouder afspraken maken gaat dus niet lukken. We zitten in een hal waar je 8 40ft containers kunt plaatsen. Dagelijks ca 2500 pakketten. Ruimte genoeg. Collega's die op hun dure fiets naar het werk komen mogen deze niet binnen neerzetten want die staan in de weg. (De waanzin) En werd mij met veel misbaar bekend gemaakt dat sorteren niet meer binnen mocht. Hierbij wees ik naar een medewerker die wel binnen kon sorteren. Die was belangrijk voor het uitsorteren dus dat was oke. Selectief dus.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op 6jaarkoerier:

   Laat je de depothouder toch mooi zelf die 2500 pakjes wegbrengen....
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op 6jaarkoerier:

   Beste 6jaarkoerier,
   Jammer dat je met de depothouder geen afspraken kan maken. In de arbeidsomstandighedenwet (arbowet) staat onder andere:
   "De werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten en voert daartoe een beleid dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden".

   De ondernemingsraad hoort te controleren op een goede uitvoering van de Arbowet. Je kan de situatie dus voorleggen aan de OR en vragen waarom de werkgever jou en je collega's verplicht om buiten de pakjes te sorteren in weer en wind en hoe dat past bij de hierboven genoemde tekst uit de Arbowet.

   Vraag dan ook om de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Daarin moeten alle risico's beschreven staan die aan het werk verbonden zijn en hoe die zijn op te vangen. Op de website van het Sectorinstituut Transport & Logistiek kun je de arbocatalogus vinden en staan tips waar je wat aan kan hebben.
   www.stlwerkt.nl/.../arbocatalogus-en-oplossingenboek

   In het uiterste geval kun je een melding maken bij de Inspectie SZW (zeg maar de arbeidsinspectie). Dat kan anoniem.

   Maak de depothouder en de regiomanager duidelijk wat je van plan bent te gaan doen, zodat zij nog een laatste kans krijgen om deze stomme maatregel terug te nemen.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Tjitze van Rijssel:

   Dank voor je reactie Tjitze, ik hoop dat mijn collega's er iets aan hebben. Ik was er klaar mee. Een hele mooie nieuwe baan gevonden.
Terug