Stel je vraag over werk en inkomen

Wat voor gevolgen gaat de wet WAB hebben voor bezorgers die een oproepkracht met uitgestelde prestatieplicht hebben?

Reacties (5)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Dhlbezorger,
  Wat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) precies voor gevolgen gaat hebben is nog niet bekend. De wet gaat in op 1 januari 2020. Voor een belangrijk deel hangt dat af van het beleid dat DHL wil voeren.
  Het uitgangspunt van de wet is dat er meer mensen een vast arbeidscontract krijgen. De premies voor flexwerk gaan omhoog, waardoor het verschil tussen vast en flex kleiner wordt.

  Mensen met 0-uren contract, min-maxcontract en uitzendwerk wordt als oproepwerk beschouwd.
  De verplichting om gehoor te geven aan een oproep van de werkgever komt te vervallen.
  Tenminste 4 dagen van te voren moet je opgeroepen worden door DHL. Dan kan schriftelijk of electronisch (mail, sms, whatsapp etc). Als dit niet gebeurd ben je niet verplicht gehoor te geven aan de oproep. Op die manier wil de wetgever voorkomen dat je 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar moet zijn voor de werkgever.
  Als de werkgever binnen 4 dagen voor aanvang van het werk met wijzigingen komt (ander tijdstip beginnen of stoppen, werk laten vervallen) dan heb je recht op loon over de oorspronkelijke oproep.

  De opzegtermijn voor de werknemer wordt 4 dagen. Bij ontslag heb je recht op een transitievergoeding (ontslagvergoeding) vanaf de eerste werkdag en niet pas vanaf 2 jaar zoals dat nu het geval is.

  Na een jaar moet de werkgever een aanbod doen voor vaste dagen/uren gebaseerd op de gemiddelde arbeidsduur in het afgelopen jaar. Doet de werkgever gaan aanbod en gaat het werk wel gewoon door dan heb je toch recht op het gemiddelde aantal uren van het afgelopen jaar.

  Zo even een paar hoofdlijnen uit de wet voor de oproepkracht. Een aantal zaken moeten nog uitgewerkt worden, daar zal na de zomer wat meer over bekend worden. Ook zullen wij moeten kijken wat we (vakbond en leden) hierover in de cao willen regelen.

  Is dit voldoende voor dit moment?
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Ben benieuwd hoe DHL hiermee om zal gaan.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Er is inmiddels een aanbod gedaan
   Hoe is eea uitgewerkt?
   Stel je hebt 72 als gemiddeld uur maar je werkt 90-100 uur al geruime tijd?
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op EdwinRW:

   2 antwoorden:
   Bij DHL heb je verschillende takken, ik praat over dhl parcel e-commerce:
   Je wordt niet opgeroepen om xx uren te werken, maar voor een dagdeel (delen) en het aantal uren is pas achteraf bekend. Je kan dus niet stellen dat als een afroep wijzigt of vervalt dat je dan recht op de bestaande afroep uren, want die zijn vooraf onbekend. Wel heb je dan recht op minimaal 3 uur.
   @EdwinRW:
   Je vraag is niet volledig, als jij in december 120 uur werkt en in augustus vrij bent, dat is het gemiddelde 60 uur.
   Ofwel, je moet alle uren van je loonstrook optellen (jan -dec) en dat delen door 12, dat zal ook het aanbod zijn wat DHL doet.
   Gevoelsmatig kan dit aan de lage kant zijn, Je hebt in werkelijkheid misschien wel langer gewerkt. Ook kan je op je loonstrook nog "correctie loon" hebben staan ( o,a als je moet bijladen, auto wassen) Ik vermoedt dat DHL die uren niet meerekent, zo ook niet de uren die staan onder "Aanvulling loon".
   Dus even zelf aan het rekenen gaan en dan daarna via je depothouder de regiomanager inlichten als dit sterk afwijkt.
   Je kan ook een email sturen naar het bezorgersloket, dan staat ook het een en ander op papier als de depothouder niet wil mee werken.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Deenige:

   DHL rekent over de periode dec.18-nov.19 je gemiddelde uren, incl. correctie loon. Als je al deze uren bij elkaar optelt en deeld door twaalf heb je je gemiddelde aantal uren wat aangeboden zou moeten worden. Waarom ze deze periode aanhouden is mij een raadsel, want overal lees je dat het over 2019 gerekend moet worden.
Terug