Stel je vraag over werk en inkomen

Onbetaald inscannen en inladen

Is het echt zo dat je het inscannen en inladen van de bestelbus niet betaald krijgt? Ik hoor veel mensen hierover klagen bij mij op het depot. Ik werk net een weekje als bezorger bij DHL en in de CAO staat dat je per uur betaald krijgt. Dit lijkt mij toch ook gewoon arbeid en dat zal dan ook betaald moeten zijn toch?

Reacties (4)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Je krijgt 34 seconden per pakket om het pakket in te scannen en in te laden.
  Dus op het moment dat jij 100 pakketten hebt, krijg je 100x 34 seconden.
  100x34 =34000 seconden wat ongeveer gelijk staat aan 56 minuten. Die 56 minuten krijg je dan uitbetaald. Niet meer en niet minder.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Hoi Wesley, dat je deze vraag hier stelt, is op zich al niet goed, want het depot waar je werkt had je hierover al duidelijk over moeten informeren (uiteraard kun/moet je er ook naar vragen). Dat er mensen op het depot over klagen, zegt al genoeg. Kortom ze weten niet hoe het precies zit. Sinds 1,5 jaar hebben we (verkapt) uurloon. Daarvoor werden we per pakje betaald, het inscannen/inladen, het rijden naar je gebied, evt. bijladen, werden toen niet betaald. Kortom het is een stuk verbeterd, al kan het nog wel een stukje beter, hopelijk worden de uurlonen bij de komende CAO nog verder aangepast, ik hoop/reken op een verhoging met ca. 5 % (per jaar). Dat je je uren bijhoudt is prima, hou er wel rekening mee dat het "verkapt" uurloon is, DHL bepaalt hoelang je er ongeveer over mag doen, vooral als je net begint, kom je tijd tekort (in het verleden kreeg je een startersvergoeding, of dat nu nog zo is, weet ik niet), dus wees hier bedacht. Nogmaals je depot en collega,s die al langer meelopen kunnen je hier vast meer over vertellen (denk ook aan evt. correcties wegens bijladen). Succes de komende weken en met de 1e loonstrook
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Bedankt voor je reactie, Rob! Mijn depothouder heeft me wel verteld dat ik de eerste 10 dagen 10 euro per dag extra krijg als een soort leergeld, dus ik denk dat dit de startersvergoeding is die je bedoelt.

   Daarnaast ben ik al blij dat in ieder geval elk uur (verkapt) uitbetaald wordt. Ik kom uit de wereld van de sales en hier kreeg ik 70 euro per gewerkte dag ongeacht hoeveel uren ik maakte.. hier werkte ik soms tot wel 11 uur per dag voor, terwijl het minimumloon voor een 21-jarige 75 euro per dag is.

   Ik ben nu in ieder geval blij dat ik een CAO en een vakbond heb waar ik mijn vragen kwijt kan!
Terug