Ik heb een vraag:

Uren kloppen niet

De laatste tijd heb ik veel gelezen over dat DHL overgegaan is van stukloon naar uurloon. Dit zou moeten betekenen dat je elk gewerkt uur uitbetaald krijgt.

Ik werk nu 3 weken bij DHL en ik werk 6 dagen per week en ik ben ongeveer van 10:00 - 18:00 bezig. 8 uur per dag dus gemiddeld.

Nu heb ik van vorige week mijn uren overzicht gekregen en hier staan maar 27(!) Uren in!!

Dit betekent dat ze mij 11 uren te weinig rekening dus 110 euro per week. Ze betalen mij dus elke 4 weken 440 euro te weinig.

Hebben meer mensen hier last van en doet DHL hier iets mee als je naar HR gaat ? Anders ga ik denk ik mijn rechtsbijstandsverzekering gebruiken aangezien de CAO zegt dat je per uur betaald krijgt.

Reacties (5)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Hoi Wesley, je reageert te snel. Als je je eerst ff inleest (bijvoorbeeld op deze site) zul je al vele antwoorden tegenkomen. Om al een paar dingen te noemen; je krijgt de eerste weken een uur extra per dag(omdat je nieuw bent en er nog in moet komen), die zie je pas op je loonstrook. Daarnaast kun je extra uren (bijvoorbeeld bijladen) via een correctieformulier indienen, ook deze zie je pas op je loonstrook. En ik heb dit al vaker gezegd op deze site, DHL hanteert geen echt uurloon, maar een verkapt uurloon. m.a.w. zij bepalen hoelang je ongeveer over je route mag/kan doen. Het inscannen, het naar je gebied toe rijden e.d wordt nu betaald (was vroeger niet zo, betaling per pakje toen). In het begin kom je op deze manier wat uren tekort (vandaar die aanvulling als je net begint). Als je wat langer bezig bent, gaat het steeds sneller, maar zo werkt het (helaas). Je depotmanager en je collega,s kunnen je er meer over vertellen hoe het werkt. Kortom ff verder kijken en inlezen en als je het echt tegenvalt (want het wordt niet veel beter)......stoppen en ga wat anders zoeken
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  6 dagen van 8 uur is 48 uur - 27 uur = 21 uur te weinig
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Je kunt je depothouder vragen naar de matrix van de postcode(s) die je rijdt. Dan heb je een beeld hoeveel tijd je betaald krijgt voor de pakjes die je in die postcode moet bezorgen. In het begin zul je er (veel) meer tijd voor nodig zijn.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Hallo Wesley,
   Inderdaad krijg je minder uitbetaald dan je werkelijke uren die je maakt.
   Als beginner doe je er natuurlijk wel wat langer over dan de gemiddelde, gevorderde bezorger, maar dan nog zal je in de toekomst als je aardig door hebt waar alle adressen liggen er toch langer over doen dan DHL heeft bepaald hoe lang je er over mag doen, en dus die uren uitbetaald.
   Dat verschil ( uitbetaald tov werkelijke uren) kan klein zijn, maar ook makkelijk per dag oplopen tot een uur.
   Is geheel afhankelijk waar je bezorgt, in steden of buitengebieden, weinig of veel verschillende plaatsen op 1 dag.
   Het grootste verschil ontstaat wanneer je, met name in de avonduren veel woonplaatsen rijdt met relatief weinig pakjes, dan kan dit makkelijk oplopen tot meer dan 1 uur verschil.
   Je kan inderdaad aan je depothouder de matrix opvragen ( onder diversen >> rijtijdentabel ), maar deze is alleen zuiver als je op 1 dag maar 1 postcode rijdt.
   Rij je meer postcodes dan is in feite deze matrix onbruikbaar: Stel postcode A geeft bij 40 pakjes 3 uur en bij postcode B geeft 30 pakjes 2 uur aan, dan mag je deze NIET bij elkaar optellen, dus geen 5 uur voor die dag. Is in werkelijkheid altijd minder uren die DHL dan betaald. ( dit heeft te maken met de rijtijden, aanrij en terugrij tijd die er in verwerkt zit )
   Je kan elke dinsdag wel goed vergelijken wat je volgens DHL de vorige week heb gekregen aan uren en dit vergelijken met wat je zelf hebt bepaald aan uren per dag.
   De huidige CAO DHL parcel e-Commerce 2017 - 2019 zijn 2 artikelen tegenstrijdig, had al aan de vakbond gevraagd welke correct moet zijn, maar geen antwoord gehad.
   artikel 1 i en artikel 51.1 ( deze laatste hanteert DHL)
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Deenige:

   Beste Deenige,

   Bedankt voor je antwoord!

   Ik heb van de eerstvolgende week weer een overzicht gehad, en hier heb ik 32 uur gekregen voor 6 dagen. En weer 48 uur in werkelijkheid gewerkt.

   Ik vind het knap van DHL dat ze mensen kunnen uitbetalen onder het minimumloon maar dat komt natuurlijk omdat ze zo slim zijn om iedere bezorger een oproepcontract te geven.

   Inmiddels heb ik besloten niet langer te werken dan dat ik betaald krijg en ik zorg nu dat ik elke dag voor 18:00 terug op het depot ben en als ik pakjes niet gedaan heb dan verplaats ik deze naar een nieuwe rit.

   Daarnaast heb ik nu 4 sollicitatierondes gehad bij de Mandemakers groep als verkoper en volgende week hoor ik of ik aangenomen ben en dan ben ik Z.S.M weg hier!
Terug