Stel je vraag over werk en inkomen

In de laatste CAO is volgens mij afgesproken dat de pakjes niet zwaarder dan ca. 23 kilo zouden mogen zijn. In de praktijk kom ik nog steeds (veel) zwaardere pakjes tegen. Tot nu toe heb ik ze bezorgd, maar ben nu van plan om te in te toekomst te weigeren.

gewicht pakketten

Reacties (7)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Dag Rob,
  In de cao voor DHL Parcel e-Commerce is afgesproken dat we in de arbocatalogus van de sector Transport & Logistiek de norm van 23 kg voor pakketten willen vastleggen. Pas nadat dat gerealiseerd is en de arbocatalogus is akkoord bevonden door het Ministerie van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid)gaat daarop controleert worden door de inspectie SZW.
  Tot nu toe gaat DHL nog uit van een norm van 31 kg. Als jij geen pakketten zwaarder dan 23 kg wil vervoeren, heb je volgens mij wel een goed punt en zijn er voldoende argumenten, maar je kan daar vervelende discussies over krijgen.

  Als je te maken krijgt met zware pakketten vraag dan om extra hulpmiddelen om die pakketten vervoerd te krijgen en op een goede manier bij de klanten af te kunnen leveren. Je kan hierbij denken aan een steekwagen, elektrische traploper etc.

  De gangbare norm is 23 kg, maar zoals gezegd wordt die niet overal toegepast. Dat is ook de reden dat wij de norm van 23 kg willen vastleggen en nader onderzoek willen naar een maximaal gewicht voor pakketbezorgers, want gelet op de hoeveelheid pakketten die je bezorgd kan die norm ook nog wel eens lager uitvallen.

  Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kan.
Terug