Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Hoe zit het met de cao Drankenindrustrie- en groothandel?

Jouw cao Drankenindrustrie- en groothandel is verlopen op 31 december 2017. Er is geen nieuwe cao gekomen, dus deze oude cao blijft gelden.

Waarom vorig jaar geen cao?

Vorig jaar wilden werkgevers praten over vernieuwing van de cao. Dat is op zich niet erg, maar ze wilden pas een loonsverhoging geven als wij zouden instemmen met de vernieuwing. En hoe die vernieuwing er uit moest zien? Dat wisten ze nog niet. Zonder loonsverhoging geen cao, zo denkt CNV Vakmensen erover samen met de andere bonden.

Weer in gesprek over nieuwe cao

Inmiddels zijn weer in gesprek. 28 maart spraken we elkaar weer. De werkgever stelden voor om de onderhandelingen weer op te pakken. Tijdens deze onderhandelingen willen ze het hebben over de volgende punten: 

  • Loonsverhoging over 2018 en 2019
  • Flexibel roosteren (Flexibel roosteren staat wel in de cao, maar gebeurt nergens omdat er geen spelregels zijn)
  • Training en opleiding voor duurzame inzetbaarheid
  • Invoering generatiepact (Bijvoorbeeld de laatste jaren 80% werken tegen 90% loon en 100% pensioenopbouw zodat dit banen oplevert voor jongeren)

Werkgevers willen al deze veranderingen of moderniseringen kostenneutraal te houden (dus geen verslechtering), en daar bovenop komt de loonsverhoging.

Tegenvoorstellen vakbonden

Daarnaast willen werkgevers dat CNV Vakmensen en de andere bonden serieus naar hun voorstellen kijken en zelf met tegenvoorstellen komen. Pas als we een totaalpakket hebben (loonsverhoging plus de modernisering), dan is er een nieuwe cao.

Wat vind jij?

We willen drie dingen van jou weten:

  1. Vind jij ook dat CNV Vakmensen weer moet onderhandelen over de cao Dranken?
  2. Welke loonsverhoging zou jij reëel vinden?
  3. Welke verbeteringen wil jij in de cao Dranken?

Reageer hieronder en vul deze korte enquête in.

Het gaat immers over jouw cao!